Directes
Ara en la televisió
EL FINAL D'UN IMPERI

Els menús dels col·legis municipals de València: producte local, fresc i sostenible

Els cítrics hauran de ser valencians; l'oli d'oliva, de denominació d'origen de la Comunitat Valenciana i l'arròs, de València

Imatge d'arxiu d'un basquet amb verdures / Shutterstock

Els menús dels col·legis i escoles infantils de gestió municipal de València s'hauran d'elaborar amb productes locals, frescos i produïts de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient, segons recull el nou plec de condicions que determinarà la licitació d'aquest servei.

Els cítrics hauran de ser valencians; l'oli d'oliva, de denominació d'origen de la Comunitat Valenciana i l'arròs, de València.

El servei de menjador, que ha atés durant aquest curs més d’un miler de xiquets i xiquetes, presenta novetats per a la seua contractació i aposta per millores tècniques, fomenta l'alimentació saludable, amb benefici a l'economia local, i impulsa els menjadors escolars com a espais educatius.

La Regidoria d'Educació pretén contractar un servei de menjador que garantisca que l'alimentació als centres educatius municipals siga més saludable, ecològica, equilibrada i utilitze productes de proximitat. És conscient de la importància del paper de l'administració pública per a potenciar models alimentaris més sostenibles, per les implicacions que té tant en la salut com en l'educació de les pròximes generacions. Segons han informat fons municipals, l'increment del cost del servei no repercutirà en les famílies, sinó que l'assumirà l'Ajuntament.

El 50% de fruites i verdures, obligatòriament ecològiques

Segons el plec de condicions, els menús escolars han de contindre verdura fresca i de temporada diàriament i, com a mínim, el 50% d'aquests productes seran obligatòriament ecològics. En el cas de les taronges i mandarines, el 100%.

S'intentarà acurtar el canal de distribució per a no encarir els productes i millorar-ne la frescor, i es beneficiarà el guany directe de l'agricultor en reduir-ne els intermediaris.

Sobre la configuració del menú, se servirà d'una a tres vegades a la setmana peix, almenys una volta fresc, i es limitarà al mínim el consum de productes precuinats (màxim tres vegades al mes) o fregits.

Els nous plecs també posen l'accent en el reciclatge i la reducció de residus i, per exemple, el subministrament dels productes es farà, com a norma general, en recipients reutilitzables.

També et pot interessar