Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Menús vegans i vegetarians a les escoles, tot un repte per a les famílies

A la Comunitat Valenciana dèsset escoles ofereixen aquesta opció, de les quals només cinc són públiques

Imatge d'arxiu del menjador d'una escola / À Punt NTC

Aquest cap de setmana ha tingut lloc al Jardí Botànic de València el sisé Congrés de la Unió Vegetariana Espanyola, una trobada en què s’ha abordat el dret a la inclusió dels menús vegetarians i vegans en els menjadors escolars. Perquè un 15% de la població valenciana es considera vegetariana, però la implantació de l'alternativa vegetal als col·legis encara no està regulada per llei.   

És un buit legislatiu en l'àmbit autonòmic i estatal que impedeix que xiquets com Marc puguen menjar un menú vegà a l’escola. Son pare, Borja Monzó, explica que “el xiquet té dos anys i mig i ha de començar l’escola al setembre, però no podem trobar un centre que ens puga fer un menú vegà i adaptat perquè Marc puga menjar”.

David Román, president de la Unió Vegetariana Espanyola, assegura que “el sistema no contempla la situació en què una família ha triat ser vegetariana o vegana per motius ètics”. Ara per ara la llei reconeix només dues opcions: una, per motius de salut i una altra, per creences religioses.

“És una discriminació, perquè no es tracta d’un capritx, sinó d’un estil de vida que a l’hora d’acudir a l'escola no podem practicar”, continua Román. Segons dades de l’Associació Famílies Unides per un Menú Vegà Escolar, a la Comunitat Valenciana dèsset escoles ofereixen aquesta opció, de les quals només cinc són públiques. 

L'administració ha mostrat interés per facilitar l’accés a una alimentació inclusiva i la Generalitat té enllestit un decret que tracta el cas, però caldrà esperar una temporada, perquè no es podria implementar fins al curs 2024-2025.

València

També et pot interessar