Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Mercavalència agraeix als llauradors i llauradores la seua feina en el Dia de l’Agricultura

Ens abasteixen de fruita i verdura fresca i, a més, fan perviure la Tira de Comptar, una institució foral, singular i única en el món amb nou segles d’antiguitat

Mercavalència celebra el Dia de l'Agricultura / À Punt NTC

Aquest divendres de matinada, com fan cada dia, els llauradors i llauradores han acudit a la Tira de Comptar, a Mercavalència, amb els productes acabats de collir. Però hui s'han trobat una sorpresa, per a celebrar el Dia de l'Agricultura.

Allí els han rebut amb orxata i una entrada per a veure el partit de futbol entre el Llevant i el Vila-real, entre altres regals. Uns obsequis per a agrair-los el seu treball i esforç per mantindre una professió tan dura, explica Alícia Hernández, treballadora de Mercavalència. 

I és que, gràcies a ells i elles perviu una tradició des del segle XII, única en el món. La Tira de Comptar és l’espai en Mercavalència on els xicotets agricultors de l’horta valenciana acudeixen a vendre directament els seus productes frescos i acabats de collir, però també és un testimoni viu de la història i tradicions valencianes. Una institució foral, singular i única en el món, que perviu des de fa nou segles i que ha sabut actualitzar-se i mantindre la seua vigència al llarg del temps.

Ací els xicotets productors fan venda directa a les botigues i els mercats, sense intermediaris. És el cas d’Amparo Albert, llauradora de Picassent, conta a À Punt NTC que la seua família fa generacions que viu del camp, i que ho treballen i cullen tot. 

Una manera de negociar millor els preus, i més en els temps que corren, ja que tots coincideixen que, si no canvien les coses, no sembla que hi haja molt de futur per a la seua professió, explica el llaurador valencià Fermín Giner. Entre les despeses en insecticides i abonaments, la baixa producció derivada de la sequera i els baixos preus que els ofereixen pels seus productes, “la cosa està prou mal”, assegura Juan Expòsito, un altre llaurador de València. 

Veuen un futur complicat, per la poca rendibilitat i la competència dels grans supermercats, i demanen que la gent “no vaja al que és fàcil i a comprar barat”, i que els done més suport, diu el llaurador de Massanassa Marc Romeu. 

Un suport necessari perquè pervisca aquesta professió tan necessària i que, ara mateix depén de les noves generacions. D’ahí la importància de fomentar l’agricultura i la compra als mercats entre la gent jove, apunta Amparo Albert. 

També et pot interessar