El fort vent de mestral s'estén a les comarques del nord de Castelló, on l'Aemet manté l'avís taronja
Els Ajuntaments de la zona zero de la DANA demanen precaució al veïnat per la polseguera així com evitar zones d'arbrat i les campes de cotxes amuntegats
La Comunitat Valenciana viu este dilluns una jornada amb ràfegues de vent molt fortes, que agranen el territori de sud a nord. El mestral ha bufat amb força al llarg del dilluns al Maestrat, els Ports i el nord de la Plana Alta. De fet, a primera hora l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat l’avís groc en pràcticament tota la província de Castelló i l'interior nord de València. A migdia, s'ha activat també l'avís taronja a l'interior sud de Castelló, que s'ha estés a l'interior nord, litoral nord i litoral sud de la província, per ràfegues de fins a 90 km/hora. També s'ha mantingut el nivell groc a l'interior nord de València, segons fonts de l’organisme meteorològic.
Així les coses, passades les 16:00 hores, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha donat per finalitzada l'alerta de nivell groc per vent tant al litoral nord i sud de la província d'Alacant i el litoral nord de la de València. Pel que fa a les comarques del nord, s'ha informat que es mantenen tant el nivell d'alerta taronja per vent a tota la zona, com el nivell groc per fenòmens costaners al litoral nord de Castelló.
La secretària autonòmica d’Emergències, Irene Rodríguez, ha demanat esta vesprada prudència arran d'estos avisos, si bé ha apuntat que no s’han produït, fins al moment, incidències de gran envergadura. De fet, ha concretat que en total s'han registrat uns trenta incidents relacionats amb la caiguda de branques, arbres o tendals, "sense majors conseqüències". En declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió del Cecopi, Rodríguez ha demanat "la màxima precaució i disponibilitat de tot el món" pel risc d'incendis forestals, per poder a avisar Emergències i actuar com més prompte millor en cas de detectar fum o flames.
Xifres de rècord a Bel
Al llogaret de Bel, al terme de Rosell, s'han registrat esta matinada 177 km/h, una de les xifres més grans de l'última dècada i de les més fortes registrada en els observatoris de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).
Prop d’esta xifra quedaven altres punts de l’extrem nord, com ara Xert, amb un vent de fins a 153 quilòmetres per hora, Sant Mateu (133 km/h), la Serratella (132 km/h) o Castellfort (124 km/h).
A més, la jornada també ha sigut incòmoda a València, l’Horta i el Camp de Túria. Diverses estacions meteorològiques d’Avamet a la ciutat de València han constatat ràfegues d’entre 70 o 80 km/h durant les primeres hores de dilluns. A Titaigües fregaven els 80 km/h, mentre que a Albal arribaven als 74 km/h i a Sant Antoni de Benaixeve anotaven 72 km/h. Pel que fa a Xixona i la Font de la Figuera, fregaven els 90 km/h, segons Avamet.
Les previsions apunten que el mestral, que ha fet baixar les temperatures respecte a les d’este diumenge, amaine este dilluns a la nit al centre i sud del nostre territori, però s’espera que s'intensifique al nord.
Vora una vintena d'actuacions les primeres hores
Els bombers del Consorci de València han dut a terme diverses actuacions derivades del vent, entre les quals destacaven fonts d’este organisme la intervenció per a retirar unes plaques solars a l’Eliana i dos més relacionades amb arbres a Manises i Rocafort. Poc abans de les 14:00 hores, els bombers del Consorci ja havien atés set incidències, mentre que els de la ciutat de València, quinze més, han sigut "la majoria per retirada d'arbres i branques, tendals i uralita", segons han indicat a les xarxes.
Conseqüències als pobles afectats per la DANA
A la zona zero de la DANA, les ràfegues de vent de fins a 80 km/h han alçat una gran polseguera, evident des de primera hora del matí en entorns com el de la coneguda com a pista de Silla (la V-31), derivada del fang assecat que va cobrir els municipis de l’Horta Sud fa quasi dos mesos. El veïnat ha assegurat que la pols els entrava pel nas i la gola.
A esta molèstia, s’afegien les deixalles, com bosses o cartons, que el vent feia volar de les muntanyes de residus i de les empreses que encara estan buidant-se a la comarca. Els consistoris de municipis com Catarroja, Benetússer i Paiporta han demanat l'ús de la mascareta i extremar les precaucions, especialment durant la jornada de hui. En la mateixa línia, el cap de la Policia Local de Benetússer, Paco Márquez, recordava a À Punt la recomanació de dur mascareta, especialment els col·lectius vulnerables, si es transita pels carrers, perquè el vent alça molta pols.
A més, les campes de cotxes amuntegats s’han tornat un espai de gran perill, per possibles despreniments i la Policia Local també ha demanat al veïnat que no s'hi acoste.
À Punt ha pogut comprovar com la població segueix les recomanacions. Els carrers i parcs hui han estat més buits del que és habitual, encara que els més menuts aprofiten qualsevol treva que dona el vent per a jugar al carrer.
Este vent ha deixat una jornada molt incòmoda a l’hora d’avançar pel carrer i per algunes carreteres, on els cartells lluminosos convidaven a conduir amb precaució. A pesar d’este escenari, sembla que el vent no complicarà el viatge del Pare Noel fins a les llars valencianes, donat que dimarts s’instal·larà l’estabilitat al nostre territori i quedarà un panorama tranquil, assolellat i sense vent, i amb unes temperatures pròpies del mes de desembre.