Mesuraments, auscultacions d’aigua i control d'embassaments: així treballa la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

Tot està mecanitzat, informatitzat i amb uns protocols, i tot es remet sempre al servei d'emergències del 112 

L'equip tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, en una reunió / À Punt NTC

A les instal·lacions de la presa del pantà de Benaixeve (Serrans) destaca el sobreeixidor, que xupla l'aigua quan arriba al punt més alt. Té una capacitat de 700 metres cúbics per segon, segons explica Manuel Torán, director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. “És enorme”, ha emfatitzat.

L'equip de treballadors de la Confederació comprova que les comportes funcionen en situació complicada de pluja. Tot està mecanitzat, informatitzat, però també es pot obrir a mà per a desembassar aigua. És el que anomenen "maniobres", amb les quals treballen a les mateixes entranyes de la presa.

Després de deu dies plovent, els operaris han intensificat els treballs d'auscultació, que mesura les filtracions d'aigua que poden originar-se als diferents blocs en què es construeix la presa i els moviments que pot tindre cadascun d'aquests blocs.

“És molt estressant, perquè, quan hem de soltar aigua, hem de veure com es comportarà el riu aigües avall i si hi haurà alguna afecció”, ha reconegut Torán. Una decisió que pren el comité permanent, que analitza al segon la situació de tots els embassaments. Tot està protocol·litzat i es remet sempre al 112, que gestiona els avisos a la població.

L’equip tècnic ha explicat que, després d'aquest episodi, tindrem quasi tots els embassaments pràcticament a nivell màxim d'explotació.

També et pot interessar

stats