Els metges del centre de salut de Viver que van atendre Emma neguen que presentara símptomes d'apendicitis ni peritonitis
Han declarat als jutjats de Sagunt investigats per l'homicidi imprudent de la jove de dotze anys de Xèrica, juntament amb la MIR que la va atendre a l'Hospital de Sagunt i el seu supervisor
Els dos metges del centre de salut de Viver (Alt Palància) que van atendre Emma, la menor de 12 anys de Xèrica que va morir per una peritonitis, han negat en seu judicial que la jove presentara símptomes ni d'esta malaltia ni d'apendicitis. Asseguren que la simptomatologia corresponia amb el d'un virus de gastroenteritis i que van derivar la menuda a una consulta de pediatria, a què finalment no hi va anar. Els pares la van portar directament a urgències de l'Hospital de Sagunt (Camp de Morvedre) el 29 de gener de 2023 i ho tornaren a fer en dos ocasions més, l'1 i el 4 de febrer.
Els dos facultatius han comparegut en el jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Sagunt, que els investiga per presumpte delicte d'homicidi imprudent, juntament amb dos metges més cel centre hospitalari, a què es va derivar la menuda. La MIR que la va atendre a Urgències de Sagunt, que este dimecres s'ha negat a declarar, i el seu supervisor, que ha manifestat que com que la metgessa resident feia tres anys que estava en pràctiques no necessitava consultar-lo perquè era "autònoma i responsable". Ara bé, ha matisat que la metgessa sí que tenia l'opció de consultar altres metges amb més experiència que estaven disponibles per a consultes, però no ho va fer.
L'informe forense elaborat a petició de la Fiscalia Provincial de València va concloure que el servei d'Urgències de l'Hospital de Sagunt no va complir la lex artis, és a dir, l'obligació del professional de la medicina d'actuar amb la deguda diligència. En concret va determinar que els facultatius que van atendre Emma no va demanar les proves complementàries radiològiques o de laboratori necessàries per a completar l'evolució del diagnòstic.
L'acusació particular de la família de la menor reiterarà les diligències ja sol·licitades i demanarà d'ofici a l'Hospital de Sagunt que corrobore si efectivament la metgessa investigada era resident de tercer any, si tenia supervisor en el moment dels fets i si era necessari que el mateix convalidara el seu diagnòstic o acció o, tal com ha sostingut el supervisor, era "autònoma i responsable".
Tres visites a urgències
Emma va acudir fins a tres ocasions a urgències, dos en el centre de salut de Viver i una altra a l'Hospital de Sagunt, però, segons relaten els seus pares, “no se li va fer cap prova”. El diumenge 5 de febrer va empitjorar. Va entrar en parada cardiorespiratòria, però facultatius d'un SAMU l'aconseguiren estabilitzar i la van traslladar a l'Hospital Clínic de València, on va tornar a entrar en parada i va morir.
La causa va començar a instruir-se inicialment en el jutjat d'instrucció número 18 de València, però el titular d'eixe òrgan va acordar al març d'enguany inhibir-se en favor dels jutjats de Sagunt, en entendre que la competència territorial per a prosseguir la investigació corresponia a eixa partida judicial.