Metges de tot Espanya es manifesten a Madrid per a exigir a Sanitat un estatut propi
Consideren que l'esborrany d'estatut marc en què es treballa actualment els agreuja les condicions precàries de treball
El col·lectiu mèdic ha eixit este dissabte al carrer per a exigir al Ministeri de Sanitat un estatut propi independent a què es negocia per al conjunt de treballadors del Sistema Nacional de Salut (SNS), el qual consideren que l'única cosa que fa és agreujar-los les ja precàries condicions laborals.
Després d'haver hagut d'ajornar la primera cita del 22 de març per les condicions meteorològiques, la nova manifestació convocada per la Confederació Espanyola de Sindicats Mèdics (CESM) amb el suport del Sindicat Mèdic Andalús (SMA) ha partit a les 12 del matí des del Congrés per a acabar davant del Ministeri.
La mobilització compta amb el suport del conjunt de la professió, des dels diferents sindicats al Fòrum de la Professió Mèdica fins al Consell General de Col·legis de Farmacèutics, societats científiques i la Federació d'Associacions de Pacients. Sota el lema "Per un estatut propi de la professió mèdica i facultativa", els manifestants han expressat el rebuig unànime a l'esborrany d'estatut marc, la llei que regula les condicions laborals del personal del SNS, sanitari i no sanitari. I, sobretot, a la negativa del Ministeri a concedir-los un estatut propi, al seu entendre, l'única manera possible de millorar el model retributiu, la jornada laboral o la fi de les guàrdies.
Víctor Pedrera, secretari general de la Confederació Espanyola de Sindicats Mèdics, s'hi ha desplaçat des d'Alacant per a participar en la protesta. Afirma que l'esborrany de l'estatut marc ha produït el rebuig de pràcticament tot el col·lectiu mèdic. "Ens margina quant a representativitat, en la classificació de grups professionals i en condicions laborals", ha argumentat als micròfons d'À Punt.
Les negociacions estan obertes
La ministra Mónica García va insistir ahir que el que hi ha damunt de la taula és un esborrany al qual li queda molt de camí. García va puntualitzar que ha sigut el ministeri el que ha introduït en el text "els grans avanços" que suposaran este estatut marc, com la fi de la temporalitat, la reordenació de la jornada laboral i la reducció de les guàrdies de 24 hores (que només seran excepcionals en cap de setmana amb el consentiment del professional) a un màxim de 17 hores sense haver de retornar-ne.
Des del ministeri i la majoria dels sindicats que conformen la taula de negociació, com CCOO, UGT i CSIF, reneguen d'un estatut específic perquè creuen que les reivindicacions mèdiques tenen cabuda en el general. No obstant això, encara que no siga per este motiu, l'estatut marc també ha revoltat estes organitzacions sindicals de la taula de negociació, les quals fins i tot van arribar a paralitzar-la per la insatisfacció sobre com es desenvolupava. De fet, CSIF estudiarà dimecres que ve mesures de protesta després de concloure el termini que va donar al ministeri per a presentar una nova proposta amb millores salarials i una nova classificació per a tots els col·lectius i categories.