Els microplàstics al fons marí s'han triplicat els últims vint anys
La massa de microplàstics atrapats al fons reflecteix el volum de producció d'aquest material des del 1965 fins al 2016
La quantitat de microplàstics depositats al fons marí s'ha triplicat en dos dècades, segons un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Medi Ambient Construït de la Universitat d'Aalborg, a Dinamarca.
És la principal conclusió de l'estudi, que demostra la conservació dels microplàstics als oceans, que resten inalterats des del seu dipòsit fa dècades. També prova que la massa de microplàstics atrapats al fons reflecteix el volum de producció d'aquest material des del 1965 fins al 2016.
"En concret, els resultats mostren que, des del 2000, la quantitat de partícules de plàstic dipositades al fons de la mar s'ha multiplicat per tres i que, lluny de disminuir, l'acumulació no ha parat de créixer imitant la producció i ús global d'aquests materials", assenyala la investigadora de l'ICTA-UAB Laura Simón Sánchez.
L'equip investigador ha comprovat que les partícules s'han conservat intactes. "Això ens ha permés comprovar que, des de la dècada del 1980, s'ha incrementat l'acumulació de partícules procedents dels envasos, les botelles i els films alimentaris, així com el polièster", aclareix l'investigador de l'ICTA-UAB Michael Grelaud.
L'estudi ha analitzat l'estat de degradació de les partícules soterrades, i ha constatat que, una vegada dipositades al fons de la mar, ja no es degraden, siga per falta d'erosió, oxigen o de llum.
"El procés de fragmentació té lloc majoritàriament als sediments de la platja, a la superfície marítima o a la columna d'aigua. Una vegada dipositades, la degradació és mínima. Els plàstics de la dècada del 1960 continuen al fons marí", lamenta la professora d'investigació ICREA Patricia Ziveri.