Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA

Els migrants també van ser víctimes de discursos d'odi amb motiu de la tragèdia derivada de la DANA

La meitat dels continguts es referien a la inseguretat ciutadana i vinculaven els actes amb les persones migrants

Diverses persones caminen per un carrer de Paiporta ple de fang / Eva Máñez (Reuters)

El 30% dels discursos d'odi al novembre es van relacionar amb la població migrant en el context de la DANA. Així es desprén de l’últim informe de l'Observatori del Racisme i la Xenofòbia (Oberaxe), organisme depenent del Ministeri de Migracions, que indica que la catàstrofe del 29 d’octubre i les seues conseqüències han jugat un paper especialment destacat en els discursos d'odi denunciats en les principals xarxes socials a Espanya. En este sentit, l’estudi destaca que els missatges van associar actes vandàlics amb persones migrants, i van crear un clima d'hostilitat. De fet, més de la meitat dels continguts es referien a la inseguretat ciutadana.

En relació amb això, en els primers dies de la tragèdia es va criminalitzar col·lectius específics, concretament les persones del nord d'Àfrica (61%), les persones musulmanes (27%) i la comunitat gitana (10%). Les van vincular amb saquejos i robatoris. A causa d'este enfocament, exposa l’informe, es va estigmatitzar estos grups com a amenaces per al conjunt de la ciutadania de les zones afectades, en uns moments, a més, de dol, vulnerabilitat, incertesa i desgast emocional. 

Posteriorment, en les setmanes marcades per la solidaritat ciutadana, l’Oberaxe indica que es va estendre la narrativa de discurs d'odi basada en faules. Es va difondre que les persones d'origen migrant, i en particular les dones musulmanes, no estaven ajudant als pobles afectats, mentre que sí que s'aprofitaven, suposadament, de les subvencions de l'Estat i dels impostos dels espanyols.

En línia amb això últim, també es van difondre missatges discriminatoris que afirmaven que els governs donaven recursos a immigrants en detriment de les ciutadanes i ciutadans espanyols afectats per la DANA. “Van ressorgir debats sobre les polítiques públiques relacionades amb la immigració, va tornar el discurs d'odi vinculat a este episodi prototípic. Este contingut d'odi centra el 15% dels missatges reportats al novembre”, lamenten.

Retirada del 14,62% dels missatges reportats

Al novembre, les plataformes van retirar un 14,62% dels missatges denunciats. Facebook va ser la xarxa que va rebre més denúncies, amb un 32% del total. A continuació, el van seguir Instagram, amb el 27%, i X —antic Twitter—, amb el 25%, mentre que TikTok i YouTube van acaparar, cadascuna, el 8% de les sol·licituds de retirada de continguts.

DANA 2024

També et pot interessar