La migranya és la primera causa de discapacitat entre menors de cinquanta anys

Més de cinc milions de persones pateixen a Espanya esta malaltia que no té cura, però el tractament experimenta avanços

Una dona amb migranya
Una dona amb migranya / New Africa (Europa Press)

A Espanya, més de cinc milions de persones pateixen migranya, però només la meitat la té diagnosticada i un milió i mig de malalts la pateixen de manera crònica. Esta circumstància fa que siga la primera causa de discapacitat entre adults menors de cinquanta anys, principalment dones. Hui se celebra el Dia Internacional d'Acció contra la Migranya, una malaltia sense cura —però amb avanços en els tractaments— que a Espanya es diagnostica amb fins a sis anys de retard i que al món afecta 1.100 milions de persones, és a dir, una de cada set, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Però no només ho diu la SEN. Els metges d'atenció primària estimen que 4,5 milions d'espanyols la pateixen de manera ocasional i vora un milió de manera crònica, però un 40% de pacients mai acudeix a consulta mèdica i un 70% dels que estan tractament l'abandona de manera precoç. Afecta el 18% de les dones i el 9% dels homes —9% de les xiquetes enfront del 5% dels xiquets— i de forma crònica també afecta majoritàriament dones: el 6% enfront d'una mica menys del 3% dels homes.

Es considera que es pateix la malaltia de manera crònica quan la cefalea que causa la migranya es produeix més de quinze dies al mes i en els pitjors casos més del 50% de les persones que la pateixen presenten un grau de discapacitat greu o molt greu.

Apareix més en àmbits socioeconòmics desfavorits

L'alta relació entre l'estrés, relacionat amb condicions laborals, econòmiques i socials, i el desenvolupament de migranyes i altres cefalees ha fet que en les últimes dècades prevalga entre les persones més desfavorides. Segons la SEN, molts estudis afirmen que la migranya crònica, que és la més invalidant, és més freqüent en persones que viuen en entorns amb un nivell socioeconòmic més baix.

Factors que influeixen

L'estrés, l'obesitat, certs estils de vida o la falta de son també influeixen en la discapacitat que provoca la migranya. “La migranya és una cefalea primària freqüent, severa i incapacitant que redueix significativament la qualitat de vida dels pacients, augmenta el risc de patir moltes altres malalties com ara ictus, infart de miocardi, ansietat, depressió, o insomni i té un enorme impacte econòmic en la societat per l'absentisme i la pèrdua de productivitat que genera”, ha explicat Pablo Irimia, coordinador del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia.

També existeixen migranyes de tipus ocular, un tipus de cefalea que, en general, es localitza en un costat del cap o al voltant de l'ull. Apareixen ara per hàbits com una incorrecta higiene del son, el consum excessiu de cafeïna, estrés molt intens o esforços de visió pròxima.

Més del 50% s'automedica

A causa de la falta de diagnòstic, més de la meitat de les persones que pateixen migranya s'automedica amb analgèsics sense recepta, tot i que l'ús excessiu d'esta medicació per a la simptomatologia és una de les principals causes de la cronificació de la malaltia. "Cada any, vora un 3% de les persones amb migranya passa de tindre una migranya episòdica a una crònica, mentre que un 6% passa d'una migranya de baixa freqüència a una d'alta freqüència", segons la SEN.

Tractaments mensuals o trimestrals

En els últims anys s'han produït importants avanços en el coneixement de la fisiopatologia de la migranya, amb fàrmacs que s'administren mitjançant una injecció subcutània o intravenosa i que compten amb una periodicitat mensual o trimestral. Si bé la migranya no té cura, els experts recorden que amb un correcte tractament i seguiment de la malaltia la gran majoria dels pacients poden aconseguir importants millores en la seua qualitat de vida.

També et pot interessar

stats