Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Miguel Ángel Soto (Greenpeace): "Els incendis s'apaguen amb polítiques de desenvolupament rural i pressupostos"

Aquest expert en boscos i biodiversitat adverteix en Les notícies del matí que gestionar el paisatge és "la gran assignatura pendent" i que cal una prevenció estructural

Imatge de l'extinció d'un incendi a Xert (arxiu) / Bombers de Castelló

La prevenció dels incendis ha de ser estructural i no puntual, limitada a una època de l'any, com se sol creure. És l'advertència que ha llançat en Les notícies del matí aquest dimecres Miguel Ángel Soto, portaveu de Greenpeace Espanya. El de Venta del Moro, amb 1.300 hectàrees de terreny devorades pel foc, és ja el pitjor incendi de l'estiu a la Comunitat Valenciana i evitar que catàstrofes naturals com aquesta ocórreguen cada vegada amb més freqüència tan sols és possible amb una gestió eficient del paisatge, la "gran assignatura pendent" de la societat en opinió de Soto.

Si ha canviat el règim d'incendis, no podem continuar gestionant el territori de la mateixa manera que abans

Entrevistat en la ràdio d'À Punt, aquest expert en boscos i biodiversitat ha recordat que el context actual de canvi climàtic mundial afecta també el règim d'incendis, que es comporten de manera diferent i n'hi proliferen més. Una combinació que no és compatible, ha dit, amb l'abandonament a què se sotmet l'entorn rural perquè el que genera és "una situació explosiva". "Si ha canviat el règim d'incendis, no podem continuar gestionant el territori de la mateixa manera com féiem abans", ha alertat.

Per a aconseguir que el territori responga de manera diferent davant de la propagació del foc, ell advoca per mantindre l'activitat forestal i agrària, i les actuacions de prevenció durant tot l'any, no només durant l'hivern. "Els incendis s'apaguen amb polítiques de desenvolupament rural i pressupostos", ha afirmat Soto. Revertir la situació no és cosa d'un any, sinó que caldran moltes generacions: "Necessitem dècades d'intervenció", ha apuntat.

El portaveu de Greenpeace Espanya ha posat també el focus en els efectes del foc sobre el medi natural. No només destrueixen temporalment la biodiversitat, desplacen espècies o tornen els ecosistemes a estats evolutius molt primerencs, ha apuntat. També es ressenten les economies dels pobles en les zones afectades.

En el cas de Venta del Moro, Soto ha recordat que es tracta d'un entorn forestal ple de cultius i ara el veïnat ha perdut "recursos i la capacitat de produir béns i serveis". No obstant això, ha valorat la capacitat del paisatge mediterrani de rebrollar del foc, una qualitat que posseeix gràcies al fet que "històricament l'evolució els ha ensenyat a resistir el seu pas". L'especialista en boscos s'ha mostrat confiat que en pròximes primaveres tornaran a florir paisatges tenyits de verd a la zona afectada per l'últim incendi, molt pròximes a la reserva natural de les Gorges del Cabriol.

Davant dels anomenats incendis de sisena generació, fora de capacitat d'extinció, més mitjans no vol dir més efectivitat

Perill d'incendis de sisena generació

Miguel Ángel Soto ha llançat una segona advertència sobre la proliferació del que les veus expertes anomenen incendis de sisena generació. La virulència que tenen és tal que excedeixen la capacitat d'extinció i són pràcticament impossibles de controlar amb mitjans humans o fins i tot tecnològics. "Vol dir que té igual els mitjans que hi mobilitzes, quan les flames agafen una determinada velocitat pel vent, la calor, la vegetació seca que actua de combustible, es generen situacions que no són abordables amb recursos humans".

Aleshores només queda encomanar-se a la climatologia, que és l'únic aliat possible en un escenari així. "Cal esperar que hi canvien les condicions meteorològiques, com ha passat a Venta del Moro", ha dit. El representant de Greenpeace Espanya ha assenyalat que aquest tipus de situacions seran cada vegada més freqüents per la "inacció" de l'ésser humà davant del canvi climàtic, que ja és una realitat imparable.

Medi ambient

També et pot interessar