Miguel Delibes (biòleg) sobre la repoblació de llúdries: "Ha sobrepassat les nostres expectatives"
La menor persecució per al comerç de pell, la millor qualitat dels rius, la reducció del plom als combustibles i la prohibició de pesticides han millorat la situació de l'espècie que ara es troba en tota la Comunitat Valenciana
El biòleg i president de la Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi dels Mamífers, Miguel Delibes de Castro, ha parlat aquest dilluns en À Punt de la bona situació d'algunes espècies animals a la Comunitat Valenciana. Espècies com ara les llúdries o els linxs, que havien desaparegut dels nostres espais naturals i que ara es tornen a trobar.
Sobre les primeres, la menor persecució per al comerç de pell, la millora de la qualitat dels rius (tot i que poden portar menys aigua), la reducció del plom als combustibles i la prohibició de pesticides han contribuït a millorar la situació d'aquesta espècie. "En el cas de les llúdries ens ha sobrepassat el seu èxit, ha sobrepassat totes les nostres expectatives", ha remarcat Delibes.
El biòleg ha contextualitzat l'expansió d'aquest animal per tota la Comunitat Valenciana. "Quant hi ha moltes en molts llocs hi ha excedents que migren a altres llocs i van a llocs que no són ideals. Fa 40 o 50 anys quant n'hi havien poques, les llúdries estaven en els llocs millors, en els més conservats i en aigües més netes", ha remarcat.
I en referència als linxs, Delibes ha marcat algunes coincidències. "S'han deixat de matar i les causes principals de mort són els atropellaments", ha explicat. Ha evolucionat en la cria del linx en captivitat i també ha funcionat que després se solten en la natura. I a la Comunitat Valenciana, on hi havia linxs fa molts anys, ara arriben alguns i el biòleg confia que consolide aquesta tendència en el futur. "Fins ara ha anat bé i, si no funcionara bé, mala sort però tampoc és gravíssim perquè tenim exemplars suficients per a fer proves", ha resumit.