Dos espanyols estan desapareguts a Israel després de l'atac de Hamàs

Es tracta d'un home natural de Guipúscoa resident en un quibuts i una jove de dènou anys hispanoisraeliana que feia el servei militar

Danys causats a Tel-Aviv, Israel, per l'atac de Hamas
Danys causats a Tel-Aviv, Israel, per l'atac de Hamàs / Abir Sultan (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació en funcions, José Manuel Albares, ha confirmat aquest dilluns que hi ha "dos espanyols que s'han vist afectats per l'atac de Gaza a Israel". Es tracta d'Iván Illarramendi Saizar, un ciutadà procedent de Zarautz (Guipúscoa) de 46 anys que viu en un quibuts —comunitat rural israeliana— i Maya Villalobo Sinvany, una jove amb doble nacionalitat hispanoisraeliana de dènou anys i amb família a Sevilla que feia el servei militar.

Segons ha avançat El Confidencial i han confirmat a Efe fonts diplomàtiques, aquests són els dos ciutadans espanyols que estan en parador desconegut des de dissabte, quan la milícia palestina Hamàs va llançar una ofensiva inèdita i de sorpresa en territori d'Israel. Albares no ha volgut precisar més detalls sobre l'estat dels dos afectats, si estan vius o on es creu que poden estar "per motius de seguretat" i "respecte" a les famílies. "Ho estem seguint molt de prop, tenim les identitats, estem en contacte tant amb les autoritats com amb les famílies", s'ha limitat a dir. Es pensa que podrien estar entre els més d'un centenar de persones que han segrestat els milicians palestins.

Illarramendi és natural de la localitat guipuscoana de Zarautz, però va deixar d'estar-hi empadronat el 1986. Segons la informació avançada per El Confidencial, viu a Israel amb l'esposa, en un quibuts situat a dos quilòmetres de la franja de Gaza.

Pel que fa a l'altra desapareguda, la jove Villalobo, estava en el moment de l'atac a la base de l'exèrcit a Nahal Oz, també prop de la frontera amb Gaza, fent el servei militar. 

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, declarava dissabte l'estat de guerra al país després de l'atac massiu i sense precedents que el moviment islamista Hamàs ha desplegat per terra i aire, amb més de 2.200 coets. L'exèrcit israelià no ha tardat a respondre l'agressió amb bombardejos sense descans sobre la Franja de Gaza. A hores d'ara, l'escalada de violència derivada del conflicte, d'una intensitat mai vista en dècades, ha causat ja més de 1.200 víctimes en ambdós bàndols.

Aquest dilluns, les forces de defensa d'Israel han anunciat que les localitats pròximes a la frontera amb Gaza estan "sota control", 48 hores després de l'operació llançada pels grups armats palestins, però ha alertat de la possible presència de terroristes als voltants. En xarxes socials s'han publicat diversos vídeos tant del quibuts de Kissufim, on es pot veure milicians armats disparant, així com de la base de Nahal Oz, que els assaltants aconseguiren prendre durant l'atac.

Fonts diplomàtiques xifren en uns 10.000 els espanyols que estan a Israel i els territoris de l'Estat Palestí, una bona part dels quals són persones amb doble nacionalitat.

Es desaconsella viatjar a Israel

El Ministeri desaconsella viatjar a Israel mentre persistisca la situació actual i en vista d'una "potencial deterioració ràpida" del conflicte i els riscos existents, especialment a les fronteres amb Gaza, Síria, el Líban i Egipte, considerades "zones d'alt risc".

Mentre persistisca la situació actual i per la "potencial deterioració ràpida" del conflicte, es recomana als ciutadans espanyols que incrementen les precaucions i seguisquen en tot moment les instruccions de les autoritats locals. Afers Estrangers aconsella evitar qualsevol desplaçament que no siga absolutament necessari i que romanguen a l'interior dels seus habitatges o allotjaments i prop dels refugis designats en la seua zona.

Aquestes recomanacions de viatge s'han de tindre en compte especialment en les zones d'alt risc, que s'han d'evitar particularment en moments de tensió. Afers Estrangers adverteix els espanyols que decidisquen traslladar-se a Israel que el viatge "es fa sempre a compte i risc del viatger", i que l'estat espanyol no es responsabilitza dels danys i perjudicis que puguen patir. Així mateix, recomana als qui ja es troben allí que contacten amb les companyies aèries o les agències de viatge abans de desplaçar-se a l'aeroport de Ben Gurion.

Fins al recinte aeroportuari s'ha trasllat durant el cap de setmana personal tant de l'ambaixada espanyola a Tel-Aviv com del consolat general a Jerusalem per a atendre els espanyols que ho requerisquen. Així mateix, l'ambaixada i el consolat han disposat dos telèfons d'emergència: +972 505772641 i +972 599276538.

També et pot interessar

stats