Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

El Ministeri d'Inclusió diu que treballa amb les comunitats per a una "finestreta única" de l'ingrés mínim

Compromís presenta mocions als ajuntaments valencians per a cogestionar la prestació amb el govern espanyol.

El ministre d'Inclusió en el Congrés, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que el departament que encapçala treballarà amb les comunitats autònomes per a "anar a un model simplificat de finestreta única" que servisca per a gestionar l'ingrés mínim vital (IMV) i les prestacions de renda garantida autonòmiques.

El ministre recorda que des d'aquest dilluns es pot començar a sol·licitar l'ingrés mínim i insisteix que els resultats de gestió d'aquestes prestacions per les comunitats autònomes "no impressionen molt". Pel que fa a les peticions d'alguns territoris, com ara la Comunitat Valenciana o Catalunya, per a cogesionar l'ajuda com ja fan el País Basc o Navarra, defensa que ha de prevaldre el criteri d'eficàcia i rapidesa en el servei. Ha subratllat, en aquest sentit, que el Ministeri d'Inclusió aspira a arribar, amb el pas dels mesos, a resoldre en 13 dies les peticions per a reconéixer l'ingrés mínim, que és el ritme rècord amb què es reconeixen les pensions, ha explicat.

Els regidors de Compromís han presentat mocions als ajuntaments valencians per a instar el Consell que reclame al govern espanyol un mecanisme de cogestió de l'ingrés mínim que evite duplicitats i el col·lapse dels serveis socials. També demanen garantir el finançament i facilitar les condicions de contractació per a fer front, des dels serveis socials municipals, a la gestió de la nova renda sense perjudici dels programes i les subvencions existents.

La coalició valencianista celebra la posada en marxa de l'ingrés mínim, però advoca perquè la iniciativa estiga alineada amb els programes autonòmics com la renda valenciana d'inclusió per a "reforçar les polítiques pròpies" de governs autonòmics i municipals. Compromís defensa que hi ha un "clar precedent" que es pot gestionar l'ingrés mínim respectant les competències de les administracions. Posa com a exemple la gestió dels serveis socials en matèria de dependència: el govern espanyol va aprovar una llei que fixa mínims i criteris comuns i l’administració autonòmica desenvolupa la norma amb personal, recursos, serveis i gestió pròxima a la ciutadania.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està ultimant el decret llei per a “encaixar” i “harmonitzar” les dues subvencions, per tal d'evitar duplicitats o que hi haja persones i famílies que es queden sense la protecció. Previsiblement, la norma s'aprovarà en el ple del Consell d'aquest divendres 19 de juny o el següent com a molt tard.

També et pot interessar