El Ministeri de Sanitat presenta el pla antitabac: n’augmenta el preu i s’amplien els espais on es prohibirà fumar

El departament busca reduir el vora 20% de fumadors actius que encara hi ha a Espanya

Imatge d'arxiu d'un fumador en una terrassa / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha presentat aquest dijous el pla antitabac davant la comissió de salut pública. L'objectiu és debatre els aspectes més controvertits del projecte amb les comunitats autònomes i arribar a un consens. Entre les novetats, hi ha l'increment significatiu del preu i l'ampliació del llistat d'espais on fumar estarà prohibit.

L'esborrany del pla antitabac s'organitza en 5 fites i 22 objectius a aconseguir. La principal, poder reduir eixe 19% de fumadors actius que encara hi ha a Espanya. “La fita que tenim és arribar al 2040 amb només un 5% de fumadors. Encara estem lluny, i per això és important el consens entre les comunitats”, assegura el president del Comité Nacional de Prevenció del Tabaquisme, Francisco Pascual. 

L'augment del preu del tabac és una de les mesures més dures, però diuen, també de les més efectives. De fet, es calcula que pujant el preu un 5%, el consum de tabac baixaria un 10%. “A Espanya un paquet costa 5 euros, i en França 12. No podem ser l’estanc d’Europa”, sentencia Pascual. 

L'esborrany també proposa incloure les platges, els estadis esportius i les parades d'autobús en la llista d'espais lliures de tabac i vapeig. I, per descomptat, les terrasses. En algunes es prohibeix fumar, tot i que la llei ho permet des que el Partit Popular va arribar al govern de la Generalitat.

Un altre dels punts forts és ajudar a abandonar l'hàbit, ampliant la cobertura dels fàrmacs finançats per la Seguretat Social. L'estratègia que recomana el Ministeri equipara el tabac a qualsevol forma de consum de nicotina, com ara els cigarrets electrònics o el tabac escalfat. Tot encaminat a reduir l'exposició dels no fumadors. Finalment, l'esborrany també planteja prohibir fumar en espais privats tancats, com ara un vehicle, sempre que hi haja menors.

Les autonomies tindran temps per a presentar les seues aportacions

Durant la reunió, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes s'han donat més temps per a estudiar a fons el pla antitabac per tal que les autonomies puguen presentar les seues aportacions al text abans d'aprovar-lo i han optat per convocar una nova reunió de la Comissió de Salut Pública per a tornar a tractar-lo.

També et pot interessar

stats