Els ministres europeus de Comerç tracten d'avançar a València en l'acord amb Mercosur
Reclamacions mediambientals relacionades amb el sector agrícola deixaren en punt mort una negociació que aparentment es va tancar el 2019 i que ara es tracta de reactivar
València és, aquest divendres i dissabte, seu d’una cimera europea de ministres de Comerç dins del torn de la presidència espanyola de la Unió Europea (UE). Una trobada que es desenvoluparà amb la guerra entre Israel i Hamàs de rerefons. Els ministres de Comerç europeus es reuneixen a partir de hui a la capital del Túria per a abordar la situació de les negociacions comercials bilaterals i progressos en relació amb els acords ja negociats per Mercosur, el Mercat Comú del Sud, format per l’Argentina, el Brasil, l'Uruguai i el Paraguai. Aquest dijous de vesprada el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, han rebut els mandataris que ja estaven a València.
En la cimera, l’aliança comercial sud-americana encara la recta final de les seues negociacions amb la Unió Europea per a tancar un acord de lliure comerç abans de cap d'any disposats a superar els últims obstacles suscitats pels europeus, però sense la intenció de cedir en les qüestions fonamentals per als seus interessos.
Algunes reclamacions sobre aspectes mediambientals relacionats amb el sector agrícola, essencial per a l'economia dels quatre països, deixaren en punt mort una negociació que aparentment es va tancar el 2019 després de dues dècades de temptatives per a aconseguir un pacte estratègic per a totes dues parts. Aquestes noves exigències europees i el rebuig del bloc sud-americà, sobretot l'ultimàtum del Paraguai (pròxim president de torn de Mercosur) per a tancar l’acord abans del 6 de desembre, sota l'advertiment que la seua mirada es girarà cap a la Xina, han entelat l'ànim negociador amb què s’afronta la primera jornada de reunió aquest divendres.
El camp també estarà present
L’Associació Valenciana d'Agricultors (Ava-Asaja) i la Unió Llauradora i Ramadera acusen el govern central de desautoritzar la concentració que tenien prevista per a aquest divendres davant la cimera per a “tractar de silenciar els greus problemes del sector agrari valencià provocats per acords comercials amb països tercers”.
Malgrat aquesta desautorització “amb una clara intencionalitat política, que suposa un abús de poder antidemocràtic i que busca privar els drets de moviment i llibertat d'expressió”, ambdues organitzacions han desconvocat la protesta davant del centre comercial del Saler dels associats i els seus tractors per a “salvaguardar la seua integritat física”, però sí que hi acudirà un reduït nombre de dirigents.
Des de la delegació del govern espanyol han assenyalat que la comunicació sobre la protesta amb tractors es va trametre el dimecres 18 d'octubre, quan es requereixen almenys 10 dies d'antelació. I han citat l'article 8 de la Llei orgànica 9/1983 de 15 de juliol, reguladora del dret de reunió, que assenyala expressament que “la comunicació de manifestacions i concentracions a l'autoritat governativa s'haurà de realitzar amb una antelació de deu dies naturals, com a mínim, i trenta, com a màxim”.