Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Mobilitzacions en els hospitals valencians per a exigir l'especialitat en els serveis d'urgències

Espanya és un dels quatre únics països a Europa on encara no està reconeguda i els professionals sanitaris volen conscienciar sobre la importància de tindre una formació "reglada" per a donar la millor assistència als pacients

Protesta de professionals sanitaris a les portes del servei d'urgències de l'Hospital La Fe de València, aquest dijous / À Punt NTC

Els professionals sanitaris dels hospitals valencians, com ara La Fe de València, s'han sumat aquest dijous a la protesta convocada en tot l'Estat per a reclamar que es cree l'especialitat en els serveis d'urgències i emergències. Les concentracions, que s'han replicat per la resta de comunitats autònomes, s'emarquen en el Dia Internacional de les Urgències i Emergències, que se celebra el 27 de maig. 

Sota el lema "La teua seguretat, la nostra especialitat", els professionals del col·lectiu posen fi a una campanya, avalada per 31 societats mèdiques i científiques, que es va iniciar l'11 de maig per a conscienciar la ciutadania sobre la importància que tant el personal d'urgencis com el d'emergències tinguen una formació "reglada, homogènia i estructurada" per tal de poder donar una assistència de màxim nivell als pacients.

L'especialitat en urgències està reconeguda en més de cent països del món i pràcticament en tot Europa. Espanya és un dels quatre únics països del continent, juntament amb Portugal, Àustria i Xipre, que no compta amb especialitat de Medicina i Infermeria d'Urgències i Emergències, segons ha denunciat el president de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (Semes), Manuel Vázquez, des de la concentració celebrada a les portes de l'hospital madrileny Infanta Leonor. 

Actualment, segons dades de Semes, els 16.000 metges i metgesses que treballen a Espanya en serveis d'urgències i emergències pertanyen a tota mena d'especialitats i és la formació autodidacta la que els habilita per a treballar en un escenari que contempla ictus, infarts, accidents de trànsit, catàstrofes amb múltiples víctimes o una emergència sanitària, com ara la Covid-19.

"No s'entén –ha dit Vázquez– que els serveis d'urgències i emergències espanyols que atenen més de 30 milions de pacients a l'any, estiguen realitzats per professionals que no compten amb especialitat pròpia". La reclamació del col·lectiu, tot i que ve de lluny, s'ha reforçat enguany per l'esclat de la pandèmia. Per això, des del Semes demanen al Ministeri de Sanitat que faça un pas avant i traga a Espanya de l'"aïllament" en què es troba a Europa pel que fa a aquesta matèria. 

Cauen un 27% les urgències a la Comunitat Valenciana

Aquest dijous, la Conselleria de Sanitat Universal ha publicat el balanç dels serveis d'urgències hospitalàries corresponent a 2020, que han caigut un 27% respecte a l'any anterior. Així, s'han atés 1.745.287 pacients enfront dels 2.396.428 registrats l'any 2019. La majoria de les urgències ateses, un 35%, estava relacionada amb població d'edat compresa entre els 15 i 45 anys. 

Malgrat la disminució de les urgències ateses durant 2020, s'ha produït un augment del percentatge que ha requerit ingrés hospitalari, en passar de l'11,85% en 2019 a 14,83% l'any passat. 

Quant al Servei d'Emergències Sanitàries, l'increment d'avisos des del passat 27 de maig de 2020 supera el 40%. Exactament, durant aquest temps, en els centres d'informació i coordinació d'urgències de la Comunitat Valenciana s'han atés 830.218 avisos, més de 2.300 al dia.

També et pot interessar