La mocadorà: la mostra d'amor més valenciana
El 9 d'octubre se celebra Sant Donís, quan les fruites de massapà, la piuleta i el tronador dibuixen somriures en el dia dels enamorats valencians
Els valencians i valencianes celebren aquest diumenge el dia dels enamorats, una tradició molt dolça que es remunta a la conquesta de València de Jaume I, a qui el poble valencià va rebre oferint-li les millors fruites i verdures que tenia envoltades en un mocador de tela.
Aquest gest d'estima ha anat evolucionant al llarg dels segles i ara és el regal per excel·lència de molts enamorats valencians. Com la tradició, la mocadorà també ha anat canviant i innovant tant amb els dolços com amb l'embolcall.
Si els ingredients estrela sempre havien sigut l'ametla i el sucre, ara també s'hi han afegit diversos sabors a les fruites i verdures de massapà per a tots els gustos. Els forns més innovadors comencen a substituir el mocador, que segons mana la tradició, la persona que el rep ha de col·leccionar com a mostra d'amor. Alguns dels recipients que es poden trobar hui dia són els plats de ceràmica, les caixetes de fusta o els cabassets de palma.
Així i tot, hi ha un element a la mocadorà que no pot faltar: el tronador i la piuleta, dues figures típiques que els pastissers afegiren com a forma de protesta per la prohibició de Carles III d'usar focs artificials per a celebrar l'entrada de Jaume I a València.
S'espera que només a l'àrea del Cap i Casal es venguen 70.000 mocadoraes entre gent jove, gent major, d'home a dones, de dones a homes, entre homes i entre dones. També entre amics, família i companys, que fan que la tradició de la mocadorà continue més viva que mai.