Directes
Ara en la televisió
BAMBANT PER CASA

Moderna i Merck s'uneixen per a desenvolupar una vacuna contra el càncer de pell

L'han dissenyada per a pacients amb melanoma, serà personalitzada i podria estar en el mercat en qüestió de mesos

Simulació d'una vacuna d'ARNm / Shutterstock

Les multinacionals farmacéutiques Merck i Moderna treballaran juntes per a desenvolupar una vacuna contra el càncer que es basarà en la tecnologia d'ARN missatger, la mateixa emprada en les injeccions contra la covid-19. El nou sèrum estarà dissenyat per a pacients amb melanoma de risc alt i, segons informa el diari britànic Daily Mail, es troba en el segon dels tres assajos previstos. Les dades d'eficàcia s'esperen per al quart trimestre d'aquest 2022, i si aconsegueix el vistiplau de les autoritats sanitàries, la vacuna podria estar llesta d'ací a uns quants mesos. 

Aprofita la tecnologia d'ARNm que utilitza peces de codi genètic dels tumors dels pacients per a ensenyar l'organisme a generar cèl·lules T, clau per a combatre el càncer. S'administra a les persones després de la cirurgia per a evitar que el tumor torne i s'adapta a cada pacient, de manera que no hi haurà dues injeccions iguals. Això implica que el sèrum, anomenat mRNA-4157, podria ser extremadament car. Per exemple, els vaccins contra el càncer similars que s'estan provant hui dia costen uns 100.000 dòlars (102.834 euros) per injecció individual.

Segons el que han pactat, Merck i Moderna compartiran els costos de producció i comercials de la vacuna i repartiran els beneficis si ix finalment al mercat. La col·laboració entre els dos gegants ha entusiasmat els mercats, que han vist que les accions de Moderna s'han disparat un 16% aquest dimecres. A més, Merck haurà de pagar a Moderna 250 milions de dòlars en concepte de drets. 

Ambdues farmacèutiques han estat duent a terme assajos de la futura vacuna des que el 2016 van formar una aliança estratègica que perseguia desenvolupar una vacuna personalitzada per a diverses classes de càncer. En l'actual fase de l'estudi, la segona, el sèrum experimental de Moderna està provant-se en 157 pacients, als qui se'ls ha administrat en combinació amb Keytruda, el tractament exitós d'immunoteràpia contra el càncer de Merck.

Sanitat

També et pot interessar