Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Mollà aposta pels horts solars per a la transició energètica: "L'agrovoltaica té possibilitats i li donarem suport"

La consellera d'Agricultura visita la primera fase de la comunitat agrovoltaica de Picassent, que ha transformat una granja de porcs en un hivernacle amb sostre solar

L'hort solar de la Comunitat Energètica Agrovoltaica de Picassent / À Punt NTC

Una antiga granja de porcs reconvertida en un hort solar: recupera les naus, les transforma en hivernacles per a diferents cultius i alhora produeix energia solar fotovoltaica. Això és el que proposa la Comunitat Energètica Agrovoltaica de Picassent (Horta Sud), un projecte que ha començat a caminar amb fons europeus i el suport de la Generalitat a través de l'IVACE i la conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtic i Transició Energètica.

Per a la titular del departament, Mireia Mollà, la iniciativa s'ajusta com un guant al model de transició energètica que defén la Generalitat. "Estem decidits a donar suport econòmic a aquest tipus de projectes. L'agrovoltaica té possibilitats a la Comunitat Valenciana, és molt positiva. Estem segurs que aquesta experiència tindrà resultats exitosos perquè siga reproduïble", ha explicat durant la visita a la primera fase del projecte.

A més de produir energia, a la instal·lació s'investiguen els cultius més compatibles amb el sostre solar i la minva de radiació que li lleven les plaques.

Mollà destaca l'adequació de la instal·lació als objectius del Consell i celebra que puga inspirar altres iniciatives per al desenvolupament sostenible de l'energia fotovoltaica al territori. La Generalitat té el propòsit d'estendre a 10.000 megawatts la producció d'energia solar el 2030, tenint en compte la distància entre el rendiment actual, 411 megawatts, i el d'autonomies veïnes com Aragó (1.600 megawatts) i Múrcia (1.300 megawatts).

El Botànic ha aprovat un macrodecret per a agilitzar-ne la implantació, si bé ha rebutjat cinc dels vint projectes que s'han presentat, una quarta part. Mollà atribueix aquesta circumstància a la col·lisió de les iniciatives amb el mapa de criteris ambientals, que defineix les zones on es poden edificar les instal·lacions i on no, per la protecció del medi ambient, el paisatge o l'agricultura. En declaracions en À Punt la consellera ha instat els promotors que "es fixen en aquests criteris" per a contribuir al "salt energètic" que el Consell vol promocionar al territori.

Mapa del projecte d'hort solar de Picassent / À Punt NTC
l’Horta

També et pot interessar