El món de la ciència, la cultura i la política s'acomiada del professor Santiago Grisolía

Morera ha destacat que diuen adeu a una persona que "ha fet molt per la ciència, per la connexió de la ciència amb el món empresarial i per la cultura valenciana"

El fèretre de Santiago Grisolía arriba al Palau de la Generalitat, on l'han rebut autoritats polítiques i integrants del Consell Valencià de Cultura
El fèretre de Santiago Grisolía arriba al Palau de la Generalitat, on l'han rebut autoritats polítiques i integrants del Consell Valencià de Cultura / Manuel Bruque (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 d'agost 2022 - 11:14 Actualitzat: 05 d'agost 2022 - 12:48

Personalitats polítiques i representants de l'àmbit cultural i científic han passat pel Saló Daurat del Palau de la Generalitat, on està instal·lada la capella ardent del científic i investigador Santiago Grisolía, per a retre-li homenatge i donar-li l'últim adeu. Un científic que va faltar aquest dijous als 99 anys i que sempre, i fins a l'últim moment, va pensar en la importància de la ciència en la societat.

La capella ardent ha obert a les deu i mitja. El soterrament tindrà lloc, poc després, a l'una menys quart al tanatori municipal de València. El govern valencià ha decretat tres dies de dol oficial.

El president de les Corts, Enric Morera, ha dit que diuen adeu a una persona que "ha fet molt per la ciència, per la connexió de la ciència amb el món empresarial i per la cultura valenciana". "Un exemple de dignitat, que ha representat els valors que ens han fet forts com a societat, un valencià que ha acollit la nostra terra per a impulsar el canvi de model productiu".

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha apuntat que se'n va "una grandíssima persona que deixa un bon llegat als valencians des del vessant científic i també la cultura, ja que va vetlar perquè fora un element de cohesió social".

L'expresident de la Generalitat Joan Lerma ha recordat que Grisolía ha "inspirat moltes vocacions científiques, que ens ha vinculat al voltant de la ciència, que ha acostat la ciència a l'empresa i la societat i que ha sigut un home de concòrdia que ha ensenyat a racionalitzar molts comportaments que en aquesta comunitat estaven una mica encrespats".

L'actriu Rosana Pastor, membre del Consell Valencià de Cultura, ha destacat el seu "llegat humanista i compromés amb la ciència, la cultura i els avanços per a la millora i el benestar de la vida de totes les persones".

Mentre que un altre company del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet, qui exerceix de secretari en aquesta entitat, ha recordat els vint anys que ha estat treballant amb Santiago Grisolía i quan li parlava de Severo Ochoa. Ha dit que "se'n va una columna a la qual m'abraçava i m'hi recolzava constantment".

Dolors Pedrós, presidenta en funcions del Consell Valencià de Cultura, ha destacat que Grisolía ha estat "un gran president, un gran científic i una persona defensora de la cultura en tot moment. Ens deixa un llegat importantíssim i és un honor encara que siga provisionalment poder continuar la seua tasca".

Javier Quesada, president dels Premis Rei Jaume I, ha afirmat que Grisolía "compleix amb la seua ambició que la ciència, la cultural i el diàleg, totes les referències que ha deixat, estiguen presents en la societat espanyola i valenciana".

Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació, ha ressaltat que Grisolía va representar "el bon científic que tenim a la Comunitat Valenciana, però que tenia el problema que el sistema d'innovació no funcionava bé perquè les empreses anaven en paral·lel al món científic. Gràcies a la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació aquest tema està camí de resoldre's i això en els informes de l'Alt Consell Consultiu, del qual era vicepresident Grisolía es posava de manifest permanentment".

José Vicente Morata, president de la Cambra de Comerç de València, ha definit com a "ciència, cultura, consens, honorabilitat i referent per a la Comunitat Valenciana". A més, "gràcies a ell la fundació dels Premi Jaume I i la Fundació d'Estudis Avançats van divulgar la importància que té la ciència per al desenvolupament de la societat".

Al cap de pocs minuts d’arribar el fèretre, una llarga cua de gent ja esperava a les portes del Palau de la Generalitat per a donar el seu particular adeu al científic valencià. En l’interior s’ha habilitat un llibre de condolences perquè qualsevol ciutadà hi puga traslladar el seu condol als familiars i amics de Grisolía. 

Desenes de persones esperaven, a les portes del Palau, per a accedir a la capella ardent del bioquímic valencià
Desenes de persones esperaven, a les portes del Palau, per a accedir a la capella ardent del bioquímic valencià / À Punt NTC

Santiago Grisolía García, Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica el 1990, president del Consell Valencià de Cultura i impulsor dels Premis Jaume I va morir ahir als 99 anys a l'Hospital Clínic de València. Hi estava ingressat després que la seua salut empitjorara els últims dies.

També et pot interessar

stats