Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El món plora la mort del papa Francesc

La notícia ha corregut com la pólvora en les xarxes socials i s'ha convertit en tendència

El papa Francesc saluda els fidels el dia que el van elegir el 2013 / Tony Gentile (Reuters)

La mort del papa Francesc als 88 anys este dilluns ha marcat la recta final de la Pasqua. La notícia esclatava poc abans de les 10:00 h, hora peninsular, quan s'ha difós el comunicat oficial del Vaticà que anunciava el decés del pontífex argentí, ocorreguda a les 07:35 h. Ràpidament, el condol ha començat a succeir-se en cascada des de totes les parts del món: governs dels principals països i tota mena d'institucions. L'anunci ha corregut com la pólvora en les xarxes socials i en pocs minuts s'ha convertit en tendència.

Des de la Comunitat Valenciana, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha lamentat la defunció en un missatge difós en les xarxes socials i ha destacat que el pontífex argentí ha sigut "una figura clau" del present i "símbol de diàleg, humilitat i compromís amb els més vulnerables". El cap del Consell ha traslladat, en nom de tots els valencians, el "més sentit condol" de la Generalitat a tota la comunitat catòlica.

També ha reaccionat a la notícia l'alcaldessa de València, María José Catalá, que ha recuperat esta cita del papa Francesc: "L'esperança sorprén i obri horitzons, ens fa somiar l'inimaginable i ho realitza". La regidora popular ha recordat el religiós com "un far d'esperança i fe per a milions de persones. Un referent d'humilitat, proximitat i amor al proïsme".

L'arquebisbe de València, Enric Benavent, ha expressat el condol en nom de l'Església valenciana, que ha dit que té un profund sentiment de tristesa: "Som una família que ha perdut el pare, sentim un gran buit", ha lamentat. El religiós, nominat per al càrrec el 2022 pel papa Francesc, ha destacat, però, que també miren este dia amb esperança perquè hui, Dilluns de Pasqua, se celebra la resurrecció de Jesucrist. També ha subratllat els esforços de Bergoglio d'haver intentat avançar cap a una Església més acollidora.

Reaccions espanyoles

En l'àmbit estatal, diversos membres del govern espanyol han expressat el seu pesar per la mort del sant pare, de nom secular Jorge Mario Bergoglio. Començant pel president, Pedro Sánchez, que ha destacat el seu "compromís amb la pau, la justícia social i els més vulnerables". En un sentit semblant han parlat la vicepresidenta primera, María Jesús Montero; la portaveu, Pilar Alegría; o el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares.

En la mateixa línia s'han manifestat mandataris autonòmics com ara la madrilenya Isabel Díaz Ayuso (PP), el castellanomanxec Emiliano García-Page (PSOE), el català Salvador Illa (PSOE), l'andalús Juanma Moreno (PP), el basc Imanol Pradales (PNB) o el castellanolleonés Alfonso Mañueco (PP).

Ha lamentat la mort, així mateix, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. El també cap del principal partit de l'oposició parlamentària ha lloat Francesc com un servidor del món i de l'Església que ha mantingut fins al final les conviccions i el pensament.

Per la seua banda, el rei Felip VI, cap de l'Estat, ha lamentat la mort en nom de la Casa del Rei i ha destacat l'aposta del pontífex per l'"amor al proïsme i la fraternitat". En un telegrama remés al degà del col·legi cardenalici, el cardenal Giovanni Battista Re, ha expressat la "profunda tristesa" per la notícia i ha deixat clar que Francesc continuarà servint d'inspiració per la importància que sempre ha donat al "diàleg i el consens" en la consecució d'un món més just.

Condol des de tots els racons

En clau internacional, les reaccions han arribat des de tots els continents, la majoria destacant el compromís de Francesc amb els més pobres. Han mostrat el seu condol el vicepresident dels Estats Units, J.D. Vance; la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni; el francés Emmanuel Macron; l'alemany Friedrich Merz; l'israelià Isaac Herzog; l'ucraïnés, Volodímir Zelenski o l'indi Narendra Modi, entre altres primers ministres i polítics.

En nom de la Unió Europea, tant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, com la de l'Europarlament, Roberta Metsola, li han dedicat unes sentides paraules per a destacar la humilitat i compromís. També ho han fet els reis Carles tercer i Camil·la, que han expressat la seua tristesa per la mort de Francesc a qui havien visitat feia poc.

Les agències de l'ONU lamenten la mort de qui va compartir amb elles les preocupacions

Els principals responsables de les agències humanitàries i de drets humans de Nacions Unides han enviat este dilluns missatges de tristesa per la mort del papa Francesc, que va compartir durant el seu pontificat preocupacions similars que ells en temes com la situació dels migrants o les víctimes de conflictes. "Descansa en pau, papa Francesc. Et vas alçar i vas alçar la veu incansablement pels pobres, els perseguits, les víctimes de la guerra, els refugiats i els emigrants", ha dit en el seu compte oficial d'X l'alt comissionat de l'ONU per als refugiats, Filippo Grandi. "Segueix-nos donant fe i coratge en este brutal món", ha afegit l'italià.

El seu homòleg en matèria de drets humans, Volker Türk, ha utilitzat la mateixa xarxa social per a mostrar-se "profundament trist per la defunció del papa Francesc". El mateix ha fet el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha assegurat que el papa "va ser una veu humil i alhora poderosa, plena de saviesa i humanitat".

Per la seua banda, el director general de l'Organització Internacional del Treball (OIT), Gilbert Houngbo, ha remarcat "el seu incansable compromís amb la justícia social, la pau i la dignitat de tots els homes i dones".

Els grups ecologistes li reconeixen el treball

També les agrupacions ecologistes han lamentat al llarg de la jornada la defunció del papa Francesc, el pontífex que "va alçar la veu" pel medi ambient, la crisi climàtica i els més vulnerables enfront dels impactes del canvi climàtic, pensaments que va deixar arreplegats en l'encíclica Laudato sí del 2015, text que va actualitzar el 2023. Greenpeace, WWF Espanya i Ecologistes en Acció han fet públics missatges de reconeixement del compromís del pontífex.

Papa Francesc

També et pot interessar