Móner (CES): "Tota la societat civil, i per descomptat els sindicats, fan paper en la societat i cal respectar eixe treball"

El nou president del Comité Econòmic i Social reivindica el paper d'este òrgan consultiu en la governabilitat valenciana i demana als representants polítics que l'utilitzen per a "enriquir" els textos legislatius

Entrevista a Fernando Móner, este dilluns

Amb quasi quaranta anys de trajectòria a l'esquena en la defensa dels consumidors valencians al capdavant de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), Fernando Móner agafa ara les regnes del Comité Econòmic i Social (CES) de la Comunitat Valenciana en substitució del president anterior, el sindicalista Arturo León. El CES, un dels sis organismes estatutaris reconeguts en la màxima norma de l'ordenament jurídic autonòmic, s'encarrega d'assessorar tant el Consell com la resta d'institucions públiques valencianes en matèria econòmica, sociolaboral i d’ocupació.

Precisament en esta tasca ha incidit Móner, entrevistat este dilluns en Les notícies del matí, des d'on ha reivindicat el paper del CES com a òrgan consultiu i ha demanat als representants polítics que utilitzen els seus dictàmens per a millorar la tasca legislativa. "Si jo tinguera responsabilitats polítiques ho tindria molt clar, preferisc escoltar i tindre deu elements que puguen enriquir la meua decisió final. No entendria unes modificacions normatives sense tindre el màxim nombre de dictàmens, informes que puguen millorar ni que siga una coma eixe document legislatiu", ha subratllat.

Demane als responsables polítics que ens utilitzen per a enriquir les lleis

El nou president del CES, que ha atés la ràdio d'À Punt des de Castelló de la Plana, ha destacat que esta és una entitat "essencial per a la governabilitat" de territori valencià, per la capacitat que té d'"enriquir les normes". "I espere que continue sent així", ha afegit. Com a destacat component de la societat civil en les darreres dècades, Móner ha remarcat diverses vegades l'important paper que juga el diàleg social en la convivència.

Preguntat per les retallades que ha exigit Vox al Consell en les partides destinades a agents com els sindicats en els pressupostos del 2025 a canvi del seu suport parlamentari, Móner ha manifestat que abans de prendre cap decisió, el govern de Carlos Mazón hauria de parlar amb els col·lectius implicats i "seure en una taula" per a "veure els pros i els contres". En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que són actors socials "essencials" per a mantindre el nivell de vida i la qualitat democràtica al país: "Tota la societat civil, i per descomptat els sindicats, fan un paper en la societat. I no ara, ho han fet durant els últims cinquanta anys. Hem de respectar eixe treball i veure-ho amb visió de futur", ha dit.

Móner ha exposat el full de ruta per al seu mandat al capdavant del CES, amb el repte de visibilitzar de cara a la societat la tasca consultiva que desenvolupa i també d'adequar la regulació jurídica de l'ens a "la realitat" del segle XXI i les necessitats de la societat valenciana. Aterra a un dels òrgans més desconeguts per a la ciutadania amb el tarannà conciliador que sempre l'ha caracteritzat —i del qual fa bandera—: "No veig la vida d'una altra manera, la convivència és possible amb un to conciliador, tractar d'arribar a acords, escoltar. Esta escolta és la que t'enriqueix i et fa prendre les millors decisions, que no siguen unipersonals, sinó de conjunt", ha expressat.

Fins ara, la llei obliga el CES a emetre dictamen sobre els avantprojectes o projectes de llei que elabora el Consell, però el nou president ha reclamat "ampliar el focus" per a estendre la tasca consultiva a més textos legislatius o decisions que marquen la política governamental i que afecten la vida dels valencians i les valencianes.

"Transparència" per a fixar el preu de l'habitatge

Finalment, ha situat les tecnologies i els menors d'edat, la dependència i les conseqüències de la dana entre els assumptes que més preocupen i en els quals vol treballar l'organisme estos mesos. També ha destacat l'habitatge i l'accés dels joves als pisos, una problemàtica que ha apostat per abordar amb "transparència". A parer seu, la causa que hi ha darrere dels preus elevats és multifactorial: el fet que es demanen quantitats de diners tan altes per a llogar o comprar una casa no depén només d'un element, sinó de factors com la falta de sòl, la vivenda turística i la competència immobiliària. I s'ha d'analitzar en quin percentatge contribueix cada apartat en l'increment per tal que hi haja transparència. "Ningú no entén per què ens hem d'hipotecar quaranta anys per a poder pagar un habitatge, però tots ho deixem passar", ha lamentat. La transparència "és essencial" per a fixar preus que siguen justos, ha resolt.

També et pot interessar

stats