Montanejos estrena el primer sistema de drons de vigilància en un curs fluvial
El projecte pilot està dirigit amb intel·ligència artificial i serveix tant per a previndre incendis com per a detectar accidents en zones de bany i escalada
Després d'un juny especialment dramàtic als entorns aquàtics valencians, les administracions busquen maneres d'incrementar i millorar la seguretat durant els mesos de més calor, quan el turisme es dispara a casa nostra. És el cas del consistori de Montanejos (Alt Millars), un poble d'interior especialment visitat durant l'estiu, que ha posat en marxa un innovador projecte de salvament fluvial amb drons.
El dispositiu s'estrena este mateix dissabte en l'entorn del riu Millars, sobretot a la coneguda i transitada Fuente de los Baños. Es tracta d'una prova pilot que estarà activa durant els caps de setmana de juliol i agost i que utilitza drons equipats amb intel·ligència artificial.
El sistema persegueix múltiples objectius. D'una banda, servirà per a previndre el foc, especialment després de l'incendi que l'any passat va arrasar vora 5.000 hectàrees en la zona. De l'altra, tindrà una funció de salvament, tant en les zones de bany com en les zones d'escalada.
"Els drons funcionaran mitjançant intel·ligència artificial i comptaran les persones i l'aforament que hi ha a la zona en temps real", explica Adrián Plazas, CEO de General Drons. "Però la peculiaritat és que podrem connectar la imatge en directe amb la policia, així que tindran la informació de què està succeint en temps real i, en cas d'una emergència, podran activar tots els mitjans necessaris per a poder atendre la situació".
"És una aposta que fa Montanejos pel seu paisatge i territori, i per fer tot el possible per a conservar-lo", expressa l'alcalde del municipi, Miguel Sandalinas. "També ho fem per a donar confort als visitants i oferir-los la màxima seguretat, ja que comparteixen uns dies amb nosaltres i volem que l'experiència siga el millor possible", afegeix.
Encara que este sistema de drons ja ha sigut testat a la costa valenciana, és la primera vegada que s'aplica en una zona fluvial. És per això que l'empresa encarregada ha hagut de dissenyar una operativa totalment personalitzada. "Totes les accions que es duran a terme són totalment innovadores i s'hauran d'escriure en un paper en blanc", apunta Plazas.
Un dispositiu en què l'Ajuntament ha dipositat moltes esperances, però que, alhora, desitgen que es convertisca en la inversió "més ruïnosa de la història de Montanejos". "Tant de bo passe l'estiu i puguem dir que no hi ha hagut incendis, ni accidents dins de l'aigua, ni ningú s'ha perdut en la muntanya. Ha sigut un estiu meravellós, tant de bo puguem dir això", conclou l'alcalde.