Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

El fotògraf René Robert, una víctima mortal de la indiferència social

L'home, de 84 anys, ha perdut la vida congelat als carrers de París, on va passar la nit estés després d'una caiguda sense que ningú l'ajudara

El fotògraf René Robert, mort congelat als carrers de París / Twitter: @mompontet

La mort a París del fotògraf suís René Robert, de 84 anys, ha colpejat França i l'opinió pública de tot el món. L'home va perdre la vida després de caure a terra en un carrer cèntric de la capital francesa i haver passat tota la nit a la intempèrie, congelat de fred i sense que ningú fera res per ell. Fins a nou hores hagueren de passar perquè una sensesostre telefonara als serveis d'emergència, que ja no van poder salvar-lo i, finalment, va morir afectat d'una hipotèrmia severa. 

El trist episodi va tindre lloc el dimecres 19 de gener, encara que no ha sigut fins aquest dijous que ha eixit a la llum de la mà de l'entorn pròxim del fotògraf, que ho ha difós en la premsa local. René Robert, especialitzat a retratar artistes de flamenc, va patir una caiguda fortuïta mentre passejava per la capital parisenca al voltant de les 21:00 hores. No es coneixen les causes de l'accident, si va ser una entropessada o si es va marejar. Fins a les sis de la matinada l'octogenari va quedar estés a terra, conscient durant un temps, davant la indiferència de vianants, que potser el prengueren per una persona sense llar. Va ser una rodamon, precisament, la que va donar l'alarma als serveis sanitaris, una altra víctima de la indiferència. Però va ser massa tard per a Robert, que va morir de fred amb un final que, tal vegada, podria haver-se evitat. 

El fatal episodi, que ha denunciat el periodista Michel Mompotent, amic de la víctima, ha remogut consciències en tot el planeta. La indiferència dels vianants ha obert un debat amb una colpidora pregunta: per què ningú va ajudar l'octogenari? "Va estar a soles, a terra, conscient almenys durant les primeres cinc o sis hores, en un dels barris més concorreguts de París sense que ningú trobara oportú intervindre", ha criticat Mompontet a través de Twitter. "No s'hauria d'haver mort", sentencia el periodista, que considera que Robert ha sigut "assassinat per la indiferència".

L'Institut Cervantes de París, amb el qual la víctima va treballar en diverses ocasions, ha lamentat la notícia de la seua pèrdua, que ha rebut "amb gran dolor i tristesa". "El fotògraf va desenvolupar una tasca testimonial de l'art flamenc del segle XX irreemplaçable. Mogut pel seu amor i la seua profunda comprensió de la tradició hispana, va ser un fidel col·laborador d'aquest centre", indiquen fonts del Cervantes, col·laborador del Festival de Cinema Espanyol de Nantes. L'anu 2019 s'hi va celebrar l'exposició "La càmera a ritme de flamenc". El mateix Robert va ser l'encarregat de seleccionar les obres més emblemàtiques per a la mostra, "amb gran generositat, dedicació i amor al treball".

Robert era un gran coneixedor del flamenc i va retratar artistes com Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Sara Baras, Vicente Amigo, Eva Yerbabuena, Marina Heredia o Estrella Morente. Al llarg de la seua vida, va exposar en nombroses exposicions en ciutats com París, Roma, Luxemburg o Nimes.

També et pot interessar