Directes
Ara en la televisió
TRAU LA LLENGUA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El moviment veïnal de Benimaclet estudia accions legals i demana depurar responsabilitats pel policia infiltrat

CSOA l'Horta, Cuidem Benimaclet i Alerta Solidària reclamen explicacions al govern espanyol i denuncien vulneració de drets fonamentals després de destapar-se que tenien un agent de talp

Roda de premsa dels col·lectius socials i veïnals de Benimaclet, aquest dimarts / Rober Solsona (Europa Press)

Els col·lectius socials i veïnals del barri de Benimaclet (València) exigeixen que es depuren responsabilitats en la Policia Nacional per, presumptament, haver infiltrat un agent en els seus col·lectius. Aquest dimarts han anunciat que estudien emprendre accions legals davant d'aquests fets, que ha tret a la llum el diari digital La Directa, i dijous es concentraran davant de la delegació del govern espanyol en protesta contra el que consideren una estratègia de l'Estat contra els moviments populars.

En una roda de premsa que han oferit aquest dimarts representants de les entitats afectades, han exigit responsabilitats polítiques no sols al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sinó també a l'executiu de coalició que formen PSOE i Unides Podem. Es tracta de Cuidem Benimaclet, Centre Social Ocupat Anarquista L'Horta (CSOA) L'Horta i Alerta Solidària, que han llegit un manifest en nom d'entitats populars de València i Benimaclet. Consideren que els fets constitueixen una vulneració de drets fonamentals, civils i polítics dels membres, així com un possible delicte de violació de domicili sota engany i revelació de secrets.

Tot ha esclatat després que La Directa haja publicat diversos reportatges que assenyalen que un agent de la Policia Nacional es va introduir, suposadament amb identitat falsa i durant quasi dos anys, en aquests moviments veïnals i altres com Grama, La Garrofera i el moviment Antifeixistes PV. És la tercera infiltració que destapen, després de donar a conéixer els casos de dos policies més que s'havien fet passar per membres del moviment independentista i altres col·lectius socials a Barcelona.

Els activistes espiats denuncien "la il·legalitat" d'una acció "que no respon a cap investigació judicial ni ve autoritzada per cap jutge". "És una vergonya escoltar del senyor Grande-Marlaska que aquesta és una pràctica habitual per a previndre delictes. De l'activitat investigadora que ha dut a terme l'infiltrat no s'ha derivat cap causa judicial contra aquests col·lectius, però sí que haurà servit per a crear un llarg llistat de noms i cognoms d'activistes, amplificant el treball que fa la Brigada d'Informació" de la Policia Nacional a València, han assenyalat.

La representant d'Alerta Solidària ha remarcat que la infiltració policial està regulada per la llei enjudiciament criminal i sols prevista en la lluita contra el terrorisme o el crim organitzat, amb autorització i control judicial. En aquest cas ha denunciat que s'ha optat per aquest instrument per a exercir un "control polític" de les organitzacions veïnals i obtindre informació política i personal dels col·lectius afectats i les persones que hi participen. Una estratègia policial, han subratllat, que "té com a objectiu principal el control polític dels moviments de carrer i utilitza tota una sèrie de mecanismes que sobrepassen els límits legals i legítims propis d'un Estat anomenat democràtic".

El PP i el PSOE defensen la legalitat de les actuacions policials

Preguntada per l'assumpte aquest dimarts, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha defensat que totes les accions policials estan dins de la llei, una legalitat en què també han insistit el PP i el PSPV en la roda de premsa posterior a la junta de síndiques de les Corts.

La síndica popular, María José Catalá, ha mostrat "respecte" als mètodes de la Policia Nacional i ha destacat el paper dels agents infiltrats per a "previndre" la comissió de delictes. "No qüestionarem en absolut la labor que fan", ha assegurat. Per la seua banda, la portaveu adjunta socialista, Carmen Martínez, ha argumentat que s'ha actuat seguint "els protocols aprovats i establits" i sota "la supervisió del comandament que corresponga". A més, s'ha mostrat convençuda que "amb tota la transparència", es posarà a la disposició del públic "les informacions que corresponguen per a aclarir aquesta qüestió".

Molt més crítics s'han mostrat, en canvi, les representants de Compromís i Unides Podem. La síndica de la coalició valencianista, Papi Robles, ha demanat l'informe policial que motivava les infiltracions en el moviment associatiu de Benimaclet, que és "de tot menys perillós" i ha exigit que "no torne a ocórrer". Així, ha asseverat que la policia ha d'estar "per a protegir la gent, no per a espiar els que s'organitzen". "Igual és que ens volen separades", ha agregat. Des d'Unides Podem han qualificat els fets com a propis d'un estat totalitari.

València

També et pot interessar