Les multes a Benidorm per danyar el medi ambient encara es posen en pessetes
Ciutadans reclama actualitzar l'ordenança municipal i els grups ecologistes denuncien que no s'ha fet el canvi a euros perquè no s'aplica
En pessetes. Així figuren les sancions en una ordenança municipal de Medi Ambient que va aprovar l'Ajuntament de Benidorm l'any 2002, quan l'alcalde era el popular Vicente Pérez i just després que entrara l'euro en circulació. Ha sigut Ciutadans el que ha denunciat aquest dimarts que la norma està desactualitzada des de fa vint anys i reclama a l'executiu local que la reforme.
L'ordenança, de 288 articles, regula les "activitats, situacions i instal·lacions" que puguen influir "en les condicions mediambientals" del terme municipal, per a "preservar i millorar" el medi ambient i evitar que tinguen "efectes nocius". El text diferencia tres tipus d'infraccions en funció de la gravetat dels fets i estableix multes amb quanties que figuren en pessetes en fins a cinc articles: fins a 25.000 per a les lleus, entre 25.001 i 75.000 per a les greus, i fins a 150.000 per a les considerades molt greus.
Per exemple, abandonar deixalles en la via pública —infracció lleu— pot costar fins a 25.000 pessetes, 150 euros al canvi. La multa per acampar en la platja, que es considera infracció greu, podria arribar a 75.000 pessetes, que equivalen a 450 euros. I, per acabar, una infracció molt greu com ara el maltractament d'animals comporta una sanció màxima de 150.000 pessetes, 901 euros.
Des del grup ecologista Xoriguer creuen que el fet que les multes no figuren en euros evidencia que directament l'ordenança no s'està aplicant i que l'Ajuntament no té voluntat real de fer complir les normes.
L'oposició critica la falta de voluntat del govern local
Però més enllà de l'anècdota, el que s'entreveu en el fons és la paradoxa que ha planat en el desenvolupament de Benidorm durant els últims vint anys: ha volgut adaptar-se al concepte europeu de ciutat moderna i sostenible, però sense revisar una normativa mediambiental tan desfasada que encara dicta les sancions en pessetes. "Ens pareix un poc ridícul. Els pobles del voltant, que tenen ordenances del mateix any, ja les dicten en euros", assenyala Ana Pérez Sebastiá, portaveu adjunta de Ciutadans a l'Ajuntament. La regidora explica que des de la seua formació han demanat el govern del PP que actualitze l'ordenança, però sense resposta.
Des del PSPV, l'altre grup de l'oposició, també han reclamat reiteradament que la normativa mediambiental s'actualitze d'acord amb els nous temps. El 2015 van presentar una moció per a demanar la creació d'un fons verd per a construir un parc arbrat, una proposta "molt senzilla" que no va tirar endavant. "És un exemple de la desídia del PP i la falta de preocupació que tenen en els temes de medi ambient", lamenta el regidor socialista Conrado Hernández.
L’Ajuntament de Benidorm no ha volgut fer declaracions sobre el tema i diu que respondrà a l’oposició dilluns, en la comissió informativa.