Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Els municipis afectats, dos mesos després de la DANA

A Algemesí, Catarroja, Paiporta, Utiel i tantes altres localitats continuen treballant per a tornar a la normalitat després de la barrancada

Els municipis afectats, dos mesos després de la DANA / À Punt NTC

Dos mesos després d'una catàstrofe que va capgirar la vida de milers de valencians i valencianes, els municipis afectats per la DANA continuen treballant de valent per a recuperar la vida que tenien abans que l'aigua i el fang s'ho emportara tot. Però esta anhelada normalitat sembla encara lluny d'abastar-se, especialment en les poblacions de la denominada zona zero.

Paiporta, nucli de la zona zero

A Paiporta, un dels municipis més afectats i on més persones van perdre la vida, demanen accelerar la retirada del fem, la tramitació de les ajudes o l'adequació de les escoles. Però sens dubte, un dels principals maldecaps, comú en tots els pobles afectats, és la retirada de fang dels garatges.

"Nosaltres hem posat recursos municipals, és a dir, hem contractat empreses perquè ho facen des del mateix ajuntament, col·laboració amb bombers i amb l'UME per a abordar tots els garatges de Paiporta", manifesta Maribel Albalat, alcaldessa de Paiporta.

Respecte a les escoles, es continua a l'espera que acaben les tasques de millora al Rosa Serrano, i el nou projecte per a L'Horta, està sobre el paper. "Ja tenim el projecte i ens han dit que anirem directament a instal·lacions noves", apunta l'alcaldessa. A més, reobrir el màxim de comerços és vital, però els diners no arriben tan ràpidament. El perruquer Vicent Fernández, com altres negocis, ha obert gràcies a l'ajuda de particulars.

Catarroja, amb el fang encara als peus

El veïnat de Catarroja s'ha acostumat a conviure durant estos dos mesos amb camions de neteja, combois militars, carrers plens de fang i soroll de màquines que no acaben d'eliminar el llot.

"Falta gent que puga vindre a fer eixes faenes, perquè estan saturats", declara l'alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent. "El problema que també s'estan trobant les vivendes és que fins que la humitat no comence a baixar tampoc poden obrar", afegeix.

Per altra banda, si bé alguns comerços han pogut alçar la persiana, la falta de subministraments és encara un dels principals problemes dels habitants del municipi. "La gent es pensa que tenim una normalitat que realment no tenim, tenim tres supermercats per a 30.000 persones", diu una veïna que expressa el sentir general.

Algemesí, ressorgint a poc a poc

A Algemesí també continuen les tasques per a buidar els baixos de fang, que tantes complicacions ha generat. L'UME remata la neteja del pàrquing del Teular, uns dels més grans de la localitat, del qual es van traure centenars de vehicles.

Mentre es retira l'última massa apegalosa, la ciutat intenta reprendre el pols diari, encara que siga a mig gas. "Família, veïnat, amistats, s'alegren tots que hi haja una botiga oberta", comenta la comerciant Mercedes Matalí, quarta generació de Calzados Mercedes. "El carrer estava a fosques, i ara encens els llums i a la gent ja li sembla una miqueta més la normalitat".

Al Raval, el barri més afectat, seixanta dies després, apedacen amb rajoles el mal causat per l'avinguda de l'aigua. A la casa de María López, una de les afectades directes per la riuada, ja estan fent obres per a tornar a fer la vivenda habitable. "Jo vull tornar a viure ací, en ma casa", expressa López.

Utiel, on moltes famílies no han pogut tornar a casa

A Utiel, especialment a tocar del riu Magre, les empremtes de la catàstrofe són encara ben visibles. El barri que més va patir la pujada de l’aigua va ser el de la Fuente, on moriren cinc persones.

A més, molts dels habitatges van quedar en un estat ruïnós. Ara com ara, vora 300 famílies no han pogut tornar al que queda de les cases. Dos mesos després hi ha qui encara trau runes i restes de mobles, mentre que altres han començat a obrar a poc a poc.

Però ningú oblida el 29 d'octubre. I tot el veïnat es queixa del mateix: les ajudes arriben amb comptagotes. "Falten les ajudes grosses que són les que han de rebre com més prompte millor", apunta l'alcalde Ricardo Gabaldón.

Gabaldón assegura que encara queda molt a fer a Utiel, però també apunta que caldrà no repetir els errors del passat per a evitar que esta situació es repetisca. "També hem de pensar que si açò ha passat en una ocasió, pot tornar a passar", conclou.

l’Horta la Ribera Alta la Plana d’Utiel-Requena DANA 2024

També et pot interessar