Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

En quins municipis es triarà la llengua vehicular en què estudiarà l'alumnat?

Als centres de 395 municipis valencians es consultarà abans de Nadal si la llengua base d'ensenyament ha de ser el valencià o el castellà

La nova llei educativa s'aplicarà gradualment en els pròxims dos cursos escolars / Shutterstock

El dilluns 9 de setembre comença el curs escolar als centres educatius valencians, un curs que estarà marcat per l'entrada en vigor de la nova llei de llibertat educativa impulsada pel govern del PP i Vox —ara només PP—. El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, va assegurar dijous que, a causa de la complexitat del procés, la norma s'aplicarà al llarg dels pròxims dos anys.

Així i tot, alguns canvis entren en vigor ja el curs 2024-2025. Per exemple, als municipis castellanoparlants es redueix des del 25% fins al 10% la presència del valencià a les aules. L'alumnat podrà fer els exàmens en qualsevol dels dos idiomes cooficials, a excepció dels de les assignatures de llengües, i les comunicacions als pares i les mares hauran de ser tant en valencià com en castellà.

Este curs també es faran efectives les certificacions automàtiques dels nivells de valencià, de manera que l'alumnat que haja cursat les diferents ensenyances rebrà automàticament les acreditacions de competència en valencià. Així doncs, des d'este curs que ara comença, els alumnes que aproven l'assignatura de valencià amb una nota superior a un 7, n'aconseguiran l'homologació d'un nivell C1.

A més, Rovira preveu que les consultes a les famílies de zones valencianoparlants sobre l'elecció de la llengua base arriben abans de Nadal, un tràmit que es farà de manera telemàtica i en període lectiu. La decisió de la llengua vehicular, que abans prenia el consell escolar del centre, s'aplicarà a partir del curs 2025-2026.

Show more

Els municipis considerats valencianoparlants i castellanoparlants s'estableixen d'acord amb la llei d'ús i ensenyament del valencià aprovada el 1983 precisament per a regular l'existència dels dos idiomes oficials. En la norma figuren, entre els 542 municipis del territori valencià, 147 amb predomini lingüístic castellà, i 395 amb valencià, que són els que hauran de respondre a la consulta presentada per la Generalitat.

Això suposa que, dels vora cinc milions d'habitants de la Comunitat Valenciana, el 87% viu en zona de predomini valencianoparlant, és a dir, 4,4 milions d'habitants; mentre que el 13% (vora 650.000 persones) viuen en territori amb predomini del castellà.

També et pot interessar