Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Els municipis valencians es bolquen amb el Dia de l'Orgull

La reivindicació dels drets de les persones trans i de l'aprovació de la llei estatal, que arriba dimarts al Consell de Ministres, han centrat la celebració d'enguany

Un moment de la concentració de l'Orgull a València / À Punt NTC

Els colors de l'arc de Sant Martí s'han vist al llarg de la Comunitat Valenciana aquest dilluns per a commemorar el Dia de l'Orgull LGTBIQ+. Enguany, les activitats de reivindicació han posat l'accent principalment en la necessitat de l'aprovació de la llei trans, que arriba aquest dimarts al Consell de Ministres, i en la discriminació que pateixen les persones trans en el dia a dia. Així mateix, es demana que s'establisquen mecanismes per a revertir la situació d'extrema vulnerabilitat i l'alt risc d'exclusió social que pateix el col·lectiu LGTBIQ+, tal com demostra l'última agressió que ha patit en València un jove per la seua condició sexual quan anava caminant de la mà amb un altre amic.

Castelló de la Plana ha sigut la primera a acollir una manifestació pel Dia de l'Orgull. La Plataforma LGTBI de Castelló va organitzar aquest dissabte una marxa per a reivindicar especialment una llei trans i aquest dilluns a migdia, també a la plaça Major, s'ha llegit un manifest.

A la ciutat de València torna de manera presencial la tradicional desfilada que organitza Lambda el Dia de l'Orgull, després de la cancel·lació de l'edició passada a causa de la Covid-19. El lema d'aquesta edició ha sigut "Els drets trans són drets humans" i ha presentat com a novetats que la pancarta de capçalera l'han portada exclusivament persones trans i que totes les entitats convidades a desfilar darrere han signat prèviament les reivindicacions del Manifest de l'Orgull 2021, on es reclama al govern espanyol la necessitat d'aprovar la llei trans estatal.

A més de la ciutat de València i Castelló de la Plana, localitats de tota la Comunitat Valenciana han organitzat activitats pedagògiques i reivindicatives de caràcter LGTBIQ+ dirigides a la ciutadania.

La capital de la Safor ha celebrat la sisena edició del Gandia Pride. Orgull Gandia. Des del 8 de juny i fins a aquest dilluns han dut a terme un total de 21 activitats culturals, lúdicofestives, educatives i reivindicatives organitzades per diversos àmbits de la ciutat, dirigides tant al públic infantil com a famílies i centres educatius de primària. Entre d'altres hi ha hagut exposicions de pintura i fotografia, projeccions de curtmetratges, concerts de música o concurs de transvestisme.

D'altra banda, a Sueca, a la Ribera Baixa, han estrenat un mural per tal de reivindicar els drets LGTBIQ+, en concret el de les persones trans. L’obra és de l’artista Nacho Mawe i es troba situada en el carrer de Manuel Tarancón. 

L'Ajuntament de l'Eliana (Camp de Túria), en col·laboració amb l'associació Marietes, també ha commemorat el Dia de l'Orgull sota el lema #lElianaDeColors. Entre les activitats programades han estat la mostra teatral Visibles: a través de l'art, representada diumenge 27 de juny i l'acte #PinturaDeColors d'aquest dilluns, en el qual s'ha restaurat la zona mural i la pintura de les banderes LGTBIQ+ d'altres anys. Després també ha tingut lloc un taller formatiu de conscienciació artística a càrrec de l'equip de Lluminària, art i aprenentatge.

Programació del Dia Internacional LGTBIQ+ a l'Eliana / @ajuntamentdeleliana

A Catarroja (Horta Sud), han celebrat per primera vegada aquesta fita sota el programa Catarroja Orgullosa. El dilluns s'ha llegit un manifest a la porta de l’ajuntament, i després s'ha col·locat la pancarta, tot amenitzat amb una batucada. Dimecres 30 tindrà lloc l’Escola de Feminisme al Teatre Auditori i el 3 de juliol, per al Dia de les Famílies, estan programades una sèrie d’activitats amb el taller de música diversa de Lambda, un punt de salut sexual i un altre punt LGTBI amb photocall i repartiment de materials.

Catarroja Orgullosa / @AjuntamentdeCatarroja

Per un altre costat, a Benicarló (Baix Maestrat), els actes LGTBIQ+ arriben fins als últims dies del juny i més enllà. Aquest dimarts 29 tindrà lloc la xarrada "El feminisme i les lluites LGTBI", i el dimecres 30 es farà una presentació en línia del fanzín Street Fighters: metodologies per a combatre la normalitat, una activitat destinada per al professorat però també per a qualsevol persona interessada. La programació la tancarà el 5 de juliol amb la presentació al Mucbe del documental 5 anys bategant resistències LGBTIQ+, que conclourà amb una xerrada amb els seus participants.

Bategant Resistències LGTBIQ+ a Benicarló / @ajuntamentdebenicarlo

A la Plana Baixa, a Orpesa, l’Ajuntament també ha programat diverses activitats al voltant del Dia de l’Orgull. Diumenge l’Espai Cultural va acollir el teatre Fast Money i aquest dilluns s’ha organitzat un manifest virtual a les xarxes socials. A més, el proper diumenge 4 de juliol se celebra el III Certamen de Curts de la FELGTB feminisme, igualtat i drets humans en el col·lectiu LGTBI, al saló de plens del consistori.

Orpesa Orgullosa 2021 / @ayuntamientoOropesadelmar

També a Elx (Baix Vinalopó) s'ha llegit aquest dilluns un manifest al Centre de Congressos i s’ha inaugurat un banc LGTBIQ+, on des de l’Ajuntament conviden tothom a fer-se fotos i compartir-les en les xarxes socials. L’artista Inés Saavedra ha oferit un recital i s'han soltat globus ecològics.

Orgull LGTBIQ+ a Elx / @ayuntamientoelche

Les places d'Alcoi (Alcoià) es reuneixen per tercer any consecutiu per al Dia de l'Orgull. Aquest dilluns, en la plaça Emili Sala, concentració a les 19:30 h per a donar suport al mural commemoratiu de l'artista GMMGNRA, i s'ha llegit un manifest i ha tingut lloc una sessió de micro obert per a les persones LGTBIQ+ que vulguen expressar-se lliurement sobre els seus drets.

#ORGULLALCOI3 / @LGTBIMARIola

Per a finalitzar, a Benidorm (Marina Baixa) han organitzat dos concursos en xarxes socials dins de la campanya #BenidormLGTBI, un en Instagram en format fotografia i l'altre en TikTok per a vídeo. El contingut ha d’haver-se fet a la ciutat de Benidorm i girar entorn de la temàtica LGTBIQ+. La participació romandrà oberta fins al 30 de juny.

Orgull LGBTIQ+ a Benidorm / Ajuntament Benidorm

El Dia de l'Orgull se celebra cada 28 de juny, en commemoració als disturbis de Stonewall (Nova York) en 1969, que van marcar l'inici dels drets del col·lectiu.

També et pot interessar