Nacho Cano, detingut per contractar presumptament migrants indocumentats per al seu musical 'Malinche'

Està acusat d’un delicte contra els drets de la població migrant i d'un altre contra els drets dels treballadors

Nacho Cano, en una imatge d'arxiu
Nacho Cano en una imatge d'arxiu / Juan Barbosa (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de juliol 2024 - 15:48 Actualitzat: 09 de juliol 2024 - 19:14

Agents del Policia Nacional han detingut este dimarts el productor musical Nacho Cano per contractar immigrants en situació irregular per al seu musical Malinche a Madrid, segons han informat a Europa Press fonts policials.

En concret, se l'acusa d'un presumpte delicte contra els drets de la població immigrant i d'un altre contra els drets dels treballadors. Després de prendre-li declaració hui dimarts, ha quedat en llibertat amb càrrecs a l'espera d'una citació judicial.

L'antic membre de Mecano podria haver contractat immigrants en situació irregular per al musical que representa a la capital des del passat 2022. Nacho Cano va rebre l'any 2021 la Gran Creu de l'Orde del Dos de Maig de la Comunitat de Madrid de mà de la presidenta, Isabel Díaz Ayuso.

Denúncies pels treballadors

Les detencions s’han produït arran de les denúncies interposades pels treballadors del musical a la Policia Nacional per presumptes irregularitats en les contractacions. Assenyalen Cano com a autor de delictes contra els drets dels treballadors i d'afavorir la immigració irregular, segons les fonts citades.

El musical, que se centra en el personatge de Malinche, considerada la mare del mestissatge, i en la seua història d'amor amb Hernán Cortés, es va estrenar el setembre del 2022 al recinte firal d'Ifema i ja ha superat les 500 funcions. En un principi, la protagonista anava a ser Chanel, que va deixar el projecte després de participar en Eurovisió per a centrar-se en la seua carrera com a cantant.

Un musical que va arribar precedit per la polèmica arran de les declaracions del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, exigint a Espanya que demanara perdó amb motiu de la commemoració dels 200 anys de la independència i els 500 de la conquesta d'Hernán Cortés. A estes declaracions, Cano va respondre dient que el musical és una oda al mestissatge i a la conquesta de Mèxic i que amb la seua obra no volia jutjar a ningú.

Malinche ha suposat el retorn de Nacho Cano a la primera plana del món musical. Ja feia anys que la seua carrera en solitari no acabava de quallar després de l'èxit del seu grup, Mecano, amb el seu germà José María i Ana Torroja, que es van separar definitivament l'any 1998.

"El criminal no soc jo, és la policia"

"El criminal no soc jo, és la policia, és a qui cal investigar", ha defensat el músic i promotor teatral Nacho Cano en una roda de premsa pública després d’una detenció, segons ell, "de deu minuts" per a, continua, fer-li “la foto” i filtrar-la als mitjans de comunicació.

“Si em troben mort en una cuneta, ja sabeu qui ha sigut”, ha afegit l'artista en la seua compareixença després d'acusar les forces policials de seguir “una maniobra orquestrada” i d'haver volgut "acovardir" i "coaccionar" part de la plantilla del seu musical. 

El músic ha assegurat que el motiu del seu pas per comissaria per contractacions irregulars en el seu espectacle és el seu "suport" a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

També et pot interessar

stats