Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Naix a Bioparc una bessonada del porc espí més gran del món

Al parc valencià habita la família més nombrosa de tot Espanya d'aquesta espècie sud-africana

Naix a Bioparc una bessonada del porc espí més gran del món

Bioparc València ha rebut aquest mes una alegria per partida doble, en acollir el naixement de bessons de l'espècie de porc espí més gran del planeta.

La sorpresa va arribar quan la femella Punxa es va posar de part, ja que en lloc d'una cria va tindre bessons.

I no són dues criatures qualssevol: són exemplars de porc espí del Cap (Hystrix africaeaustralis), la major de totes les espècies d’aquest mamífer que habiten a la Terra.

Es tracta d’una espècie inclosa a la llista roja d'espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) a causa de la pressió de la caça, però que, gràcies al treball en la seua protecció, s’ha aconseguit estabilitzar, segons han explicat els responsables del parc valencià.

La xicoteta parella es troba estable i fora de perill. El grup de professionals responsable del seu benestar va posar en marxa el protocol especial de criança "a mà", atés que la femella no facilitava la lactància i podien perdre la vida si no s'actuava amb rapidesa.

L'assistència als bessons implica l'establiment de torns durant les 24 hores per a mantindre les preses de biberons de grandària "mini" cada dues hores. Sempre pendents de l'evolució, aquesta rutina es manté almenys durant el primer mes de vida, moment a partir del qual les preses es poden espaiar. A partir del mes i mig es comença a introduir l’aliment sòlid.

L'objectiu és que aquesta simpàtica parella de bessons cresca forta i sana i puga relacionar-se amb els seus congèneres al més prompte possible.

Les pues, un impressionant mètode de defensa

La vistositat d'aquesta espècie de porc espí i la capacitat per a enfrontar-se a poderosos depredadors, com ara lleons o lleopards, ha motivat la creença que llancen les pues per a defendre's dels enemics, encara que la realitat és que aquestes pues són una impressionant protecció que es clava i desprén en cas d'atac. A més, les impregnen amb la pròpia orina, amb què infecten l'adversari.

En nàixer, amb un pes d'entre 350 i 400 grams, les pues són blanes. La queratina que les forma va endurint-se fins a formar una autèntica cuirassa. Normalment, les utilitzen de manera intimidatòria emetent un so que recorda el de les serps, i en eriçar-se encara semblen més desafiadores.

A Bioparc València es pot contemplar aquesta espècie a la zona que recrea la sabana, al costat del bosc de baobabs on es troba el ramat d'elefants amb la menuda Makena, que acaba de fer nou mesos.

València

També et pot interessar