Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Naix la primera comunitat energètica de València, a la pedania de Castellar-l’Oliveral

Aquest nou model d’energia busca abaratir la factura de l’electricitat i obtindre una autonomia energètica

Naix la primera comunitat energètica de València / À Punt NTC

La pedania de Castellar-l’Oliveral ha constituït la primera comunitat energètica de València. Es tracta d’una agrupació d’uns seixanta veïns i veïnes que comparteixen una planta d'energia solar a què estan a punt de connectar-se i que els permetrà estalviar en la factura elèctrica, a més de contribuir a fer ciutats més sostenibles. 

Alejandro Ramón, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València explica que en aquesta pedania el consistori ha cedit cobertes per a col·locar panells solars, però que l’objectiu és que la ciutadania cedisca espais privats per a instal·lar-les'hi per a crear comunitats energètiques en finques o urbanitzacions.

Per això, tant l’Ajuntament de València com la Generalitat, ofereixen assessorament gratuït i subvencions per a posar-les en marxa. La seua intenció és que el 2030 almenys funcione una comunitat energètica en cada barri de la ciutat.

I en aquest treball està ara part del veïnat del barri d'Aiora, a València, que segons conta el president de la seua comunitat energètica, Enrique Monfort, ara mateixa busquen l’espai apropiat on poder col·locar les plaques fotovoltaiques. 

Un nou model de generar energia compartida en què pot participar qualsevol persona o entitat. Sempre que estiguen en un radi de 500 metres de la teulada on es col·loquen els panells solars poden compartir energia persones particulars, comunitats veïnals, comerços i autònoms, entre altres, indica el director de la Fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez. 

L’objectiu d’aquestes comunitats energètiques, assenyala Sánchez, és abaratir la factura de l’electricitat i obtindre una autonomia energètica. Aquesta forma de gestió energètica té l’inconvenient que primer s’ha de fer una inversió d’uns 600 o 1.200 euros per família, depenent si s’instal·la una placa o dos, però tota l’energia que genere la instal·lació es descomptarà del comptador elèctric.

També et pot interessar