Naixen més de cinquanta cries de tortuga bova a la platja del Carabassí en plena DANA

Els voluntaris aconseguiren protegir el niu amb dics d'arena tot i que la mar va estar a punt de sobrepassar-lo

Naixen 57 cries de tortuga bova a la platja del Carabassí (Elx)
Una de les 57 cries de tortuga bova nascudes a la platja del Carabassí d'Elx / Ecologistes en Acció

La platja del Carabassí d'Elx (Baix Vinalopó) va ser escenari aquest diumenge d'un esdeveniment molt especial: el naixement de fins a 57 cries de tortuga bova (Caretta caretta). Un fet que adquireix tints de gesta si tenim en compte les circumstàncies en què en va produir, en plena DANA que ha tingut en alerta el nostre territori durant el cap de setmana.

De fet, la supervivència de les 57 cries probablement no hauria sigut possible sense el treball i dedicació d'Ecologistes en Acció, en col·laboració amb l'ONG Xaloc i els consistoris d'Elx i Santa Pola (Baix Vinalopó), que han vigilat i custodiat el primer niu de tortuga bova al sud del nostre territori, dins del programa "Rastres en l'arena".

El niu va fer eclosió aquest diumenge, cap a les 7 de la vesprada, en unes condicions atmosfèriques "molt adverses" a conseqüència de la DANA d’aquest passat cap de setmana que "feien perillar la seua supervivència".

De fet, al voltant de les 19 hores, la mar estava "a punt de sobrepassar el niu", malgrat els dics d'arena que durant la nit anterior i durant tota la jornada de diumenge l'equip coordinador havia estat alçant per a evitar que les ones inundaren la zona de protecció del niu.

A més, només van fer eclosió els ous, l'equip tècnic va ficar les xicotetes tortugues en un "lloc segur", per a alliberar-les a la mar passada la mitjanit, una vegada va amainar el temporal i va descendir la força de l'onatge. D'aquesta manera, els 57 ous van fer eclosió amb èxit.

Vora dos mesos protegint i custodiant el niu

Un centenar de persones ha participat de manera voluntària en aquest programa, amb tasques tant de vigilància com de divulgació i sensibilització ambiental. El niu ha sigut custodiat des del 15 de juliol en una zona protegida de les dunes de la platja del Carabassí, als Arenals del Sol (Elx), on estava previst mantindre el dispositiu fins a mitjan setembre.

A més del voluntariat local, l'ONG Xaloc ha estat treballant sobre el terreny juntament amb altres col·laboradors perquè l'eclosió d'aquests ous fora un èxit. Al seu torn, professorat de la Universitat de València ha supervisat científicament tot el projecte.

Alberto Bernabé, portaveu de l'equip coordinador, ha ressaltat que n'estan "molt satisfets" i ha afegit que l'última part de la supervisió "no ha sigut gens fàcil", en referència a les condicions atmosfèriques.

Agraïm l'esforç de totes les persones que han posat interés, faena i sobretot molta il·lusió en aquesta primera experiència de protecció de posta d'ous de tortuga bova al sud de la província d'Alacant Alberto Bernabé - Membre del grup Talaiola i portaveu de l'equip coordinador

També et pot interessar

stats