Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Si naixes a l'hivern viuràs més que si ho fas a l'estiu, segons un estudi de la UV

Els investigadors han analitzat més de 180 milions d'esdeveniments demogràfics durant quatre anys

Una dona embarassada al costat d'unes sabates de bebé / Change.org

Una persona que naix a l'estiu té tres mesos menys d'esperança de vida que una nascuda a l'hivern, segons reflecteix un estudi dels professors i investigadors José M. Pavía i Josep Lledó, del departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València (UV).

La investigació també estudia els impactes que té per a les asseguradores i els sistemes de pensions fer correctament els càlculs de l'esperança de vida i les probabilitats de mort i supervivència, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

El treball ha sigut publicat en la Journal of the Royal Statistical Society, una de les revistes d'estadística més prestigioses del món.

Els investigadors arriben a aquesta conclusió després d'analitzar més de 180 milions d'esdeveniments demogràfics i estudiar les probabilitats de defunció i supervivència per a cada edat i trimestre tenint en compte el trimestre de l'any de naixement de cada persona.

Aquest efecte és similar tant en homes com en dones. Per tant, la probabilitat de defunció "no sols depén de l'edat, sinó també del trimestre de naixement dins de l'any", sostenen els investigadors.

Altres conclusions que es desprenen de l'estudi tenen relació amb l'edat de l'individu. Per regla general, per a una edat en concret, com més proximitat hi haja de la data següent d'aniversari, major és la incidència de la mortalitat.

Més mortalitat amb el fred

L'hivern és, per a gran part de les edats, l'estació en què major mortalitat s'observa, i va lligat especialment a les condicions climatològiques. Com més edat, major és la intensitat de l'hivern en la mortalitat. Aquest fet afecta tant homes com dones.

Els xics joves moren més a l'estiu

Les úniques diferències observables entre sexes són per als homes entre 20 i 30 anys, en què la intensitat de la mortalitat és superior a l'estiu, fet que ve lligat principalment a majors comportaments de risc dels homes joves durant les vacances.

Pavía i Lledó expliquen que "abordar aquesta qüestió ofereix noves oportunitats per a millorar la gestió de les pensions, la planificació pública i els plans d'assegurances, amb possibles repercussions en els sistemes públics de pensions i en la competitivitat i els balanços de les companyies d'assegurances, on els càlculs, fins ara, es realitzen amb periodicitat anual".

València

També et pot interessar