Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

NanoGlue, un projecte valencià de noves nanopartícules adhesives per a destruir tumors

La investigació en què treballa Erika Pineda Ramírez (UPV) pretén incrementar la capacitat del sistema immunitari per a reconéixer i atacar a les cèl·lules tumorals

La investigadora Erika Pineda amb el professor Ramón Martínez / Vicente Lara (UPV)

La investigadora Erika Pineda Ramírez ha rebut una ajuda postdoctoral Marie Curie (MSCA) per al desenvolupament de NanoGlue, un nou projecte l'objectiu principal del qual és millorar el tractament del càncer, especialment el càncer de mama triple negatiu, una de les formes més agressives i difícils de tractar. Ho farà amb unes noves nanopartícules adhesives que permetran que les cèl·lules canceroses i el sistema immunitari es comuniquen millor, i s'incrementarà així la capacitat del sistema per a reconéixer i atacar a les cèl·lules tumorals.

Sota la coordinació del professor Ramón Martínez Máñez, recent premi nacional d'investigació, el treball d'Erika Pineda se centrarà en l'ús de nanotecnologia com a immunoteràpia per a eliminar de manera selectiva les cèl·lules tumorals. "El nostre objectiu és crear unes nanopartícules per a potenciar la capacitat del sistema immunitari per a atacar i destruir els tumors", destaca Erika Pineda, investigadora del CIBER BBN en l'Institut Interuniversitari d'Investigació en Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) a la Universitat Politècnica de València (UPV).

L'experta explica que el principal avantatge del projecte radica en la seua alta precisió i selectivitat, que resultarà del disseny químic de les nanopartícules. "Això preveiem que millore no sols l'eficàcia del tractament, sinó que també podria reduir el risc d'efectes secundaris, i minimitzar així el mal als teixits sans. A més, este enfocament podria combinar-se amb altres teràpies, obrint noves oportunitats en el camp de la nanomedicina", afig Pineda.

El projecte va començar el mes d'octubre passat i conclourà el 2027. NanoGlue forma part del programa Aristos del Ciber , el centre més gran d'investigació en biomedicina d'Espanya. Ha rebut finançament del programa d'investigació i innovació Horizon Europe de la Unió Europea, en el marc de les accions Marie Sklodowska-Curie.

València Ciència Sanitat

També et pot interessar