Natividad Tolosa: “L’efectivitat de les vacunes contra la Covid-19 és molt superior a la que esperàvem”
La vacunòloga assegura que els països amb només un 1% de la població vacunada seran focus de noves variants i no es mostra preocupada per l'avanç de la variant delta
El Ministeri de Sanitat ha publicat aquesta setmana l'últim informe d’un estudi dut a terme en col·laboració amb l’Institut Carlos III, que ha demostrat que l'efectivitat de les vacunes contra la Covid-19 és molt superior a l'esperada. De fet, la medalla d'or a la protecció se l'endú la combinació d'una dosi d'Astrazeneca amb una de Pzifer o Moderna, que redueix la mortalitat i l'hospitalització fins a un 98%, per damunt de la vacuna de la grip.
Per a Natividad Tolosa, coordinadora del grup de vacunes de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva, aquesta ha sigut “una de les grans sorpreses” que ha tingut la comunitat científica. Fins ara, se sabia que l’eficàcia de les injeccions enfront de la mortalitat era molt alta, amb un 97% en el cas de Pfizer, un 94% en les vacunes de Moderna i un 89% per al vial únic desenvolupat pel laboratori de Johnson & Johnson. Però aquest descobriment obri un nou escenari mèdic.
“Durant els assajos amb Janssen, el resultat va ser tan espectacular que les agències reguladores internacionals aprovaren la seua comercialització amb només una dosi” ha explicat Tolosa. Això ha permés vacunar més ràpidament, però també ha fet necessari inocular una dosi extra. Amb les noves evidències, el Ministeri de Sanitat repetirà el mètode de vacunes combinades amb aquelles persones que van rebre la vacuna monodosi.
La vacunòloga ha valorat positivament l’efectivitat de les quatre vacunes que es troben en circulació comercial a Espanya per a previndre l’hospitalització en UCI per Covid-19: Moderna (amb un 98%), Pfizer i Astrazeneca (les dues amb un 97%) i Janssen (amb un 86%). “Hi ha altres vacunes que subministrem a xiquets i adults que no tenen aquestes dades d’efectivitat tan altes” ha manifestat.
Quant a l’aparició de possibles variants, com la delta plus que ja ha aparegut a la Comunitat Valenciana, la científica ha reconegut que la vacuna ha perdut algun punt d’efectivitat, però no s’ha mostrat especialment preocupada per la capacitat d'aquestes de fer front a l’evolució del virus.
En canvi, sí que ha incidit en la necessitat de vacunar tota la població, ja que “les variants s’ancoren en les persones no vacunades". És per això que, segons ella, "en altres països on han estat poc inclinats a vacunar-se ara tenen tants problemes en termes hospitalaris i de mortalitat”.
Per a Tolosa, la doble vacunació organitzada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública “és una bona campanya”, però també ha recordat que hi ha zones on menys de l’1% de la població està vacunat. “Aquests països seran els focus de noves variants, que ens arribaran, perquè no ens podem aïllar de la resta del món. Per això és tan important insistir que ací estem tots ben coberts amb una dosi addicional” ha manifestat.