"Necessitem respirar, ací tenim molts problemes de contaminació i soroll de cotxes"

Associacions i entitats veïnals de València demanen que es respecte el corredor verd sud i rebutgen "una nova avinguda de França"

Associacions i entitats veïnals es manifesten a favor del Corredor Verd Sud de València
Associacions i entitats veïnals es manifesten a favor del corredor verd sud de València / À Punt NTC

Diverses associacions veïnals i entitats de València s'han concentrat este dijous de vesprada al Parc Central de la ciutat per mostrar públicament el seu rebuig al canvi de disseny del futur corredor verd sud, un vial projectat per l'anterior govern municipal que aspirava a transformar els barris del sud i connectar-los amb el centre de la ciutat. 

En el model original seleccionat pel jurat, batejat Estratègia Grean Leaf, s'incloïen masses forestals, espais agrícoles, zones verdes vinculades a l'aigua i unes altres de caràcter més urbà. En març del 2023, quan es va presentar este projecte, l'ara exvicealcaldessa i exregidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, el va descriure com el concurs més ambiciós "des de la recuperació del jardí del Túria".

En el modificat, l'alcaldessa de València, María José Català, recupera una proposta de la paisatgista Kathryn Gustafson feta en 2011, que només contempla "una avinguda enjardinada". Si bé Catalá s'ha afanyat a desmentir que hi haurà cap autovia, el fet és que el veïnat ha mostrat el seu descontentament.

Miguel Sánchez, president de l'Associació Veïnal la Roqueta, ha explicat a À Punt NTC que esta vesprada han abordat Gustafson per donar-li en mà el seu manifest i fer-li comprendre que coneixen i respecten el seu treball, però li han demanat que "reconsidere la manera en què desenvoluparà el projecte final, tenint en compte el disseny més recent del corredor sud". Volen que l'espai siga "una zona verda, contínua i alineada amb les necessitats que té la ciutat de València en estos moments".

"La zona de les vies no ha tingut trànsit de vehicles fins ara, i no és necessari que es convertisca en una gran via", ha argumentat Sánchez, qui ha concedit que "puga tindre vies auxiliars", però ha rebutjat que es cree "una nova avinguda de França". Segons els manifestants, Gustafson els hi ha agraït el diàleg i s'ha mostrat sensible a les demandes.

Els manifestants pel Corredor Verd Sud de València, durant la concentració
Els manifestants pel Corredor Verd Sud de València, durant la concentració / À Punt NTC

Xavi Hernández, membre de l'associació veïnal de Malilla, s'ha sumat a les reivindicacions "per un corredor el més verd possible i amb la menor influència possible del trànsit". Ha assegurat que al barri és una reivindicació històrica. "A mi mateix em van vendre el meu pis en 2008 com que ací hi hauria un corredor verd", ha assenyalat. Per això, no vol que s'afegisca més "trànsit continuat", amb "problemes acústics i mediambientals". "Volem gaudir d'una ciutat verda i sostenible i que respecten el projecte original", ha afegit.

"Necessitem respirar, ací tenim molts problemes de contaminació i soroll de cotxes", ha dit Mari Carmen Gómez, veïna de l'avinguda Ausiàs March, que ha baixat a la manifestació perquè assegura que viu a "una de les zones més contaminades de València", amb un gran efecte d'illa de calor. "Necessitem el pulmó verd, que abaixe les temperatures i done qualitat de vida, perquè és un tema de salut pública", ha afirmat.

Retrauen a l'alcaldessa que mire "un projecte de fa 25 anys"

Miguel Sánchez, de l'associació La Roqueta, ha retret a l'alcaldessa de València que "el canvi que vol fer mire a un projecte de fa 25 anys, en compte d'actualitzar-se i pensar en allò que necessita la ciutat ara mateix". Sánchez ha lamentat que Català també haja paralitzat altres projectes transformadors de València, com el bulevard cultural per Guillem de Castro i Xàtiva, la regeneració de l'avinguda del Port o mantindre el túnel de l'avinguda Pérez Galdós. "Hi ha massa exemples que ens diuen que l'alcaldessa no vol fer el que el veïnat vol en tantes zones de València, i esta és una més", ha afirmat.

La pròxima reunió amb l'Ajuntament, on es preveu que estiga present la regidoria d'Urbanisme, serà el 17 d'octubre.

També et pot interessar

stats