Els municipis valencians reviuen la nit de Sant Joan

Fogueres i sopars de cabasset tornaran a ocupar moltes platges de nord a sud del territori la nit més màgica de l'any amb reunions d'amistats i familiars

Celebració d'una nit de Sant Joan, en una imatge d'arxiu
Celebració d'una nit de Sant Joan, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Els municipis valencians reviuen en gran la nit de Sant Joan aquest 23 de juny, després de dos anys de celebracions molt descafeïnades, o directament prohibides, per la pandèmia del coronavirus. Fogueres i sopars de cabasset tornaran a ocupar moltes platges de nord a sud del territori la nit més màgica de l'any amb reunions d'amistats i familiars per a complir la tradició i els rituals més diversos. Siga botar el foc o les ones, o cremar un floc de cabells, l'objectiu és el mateix: desfer-se de les energies negatives per a tindre un any pròsper i veure complit el nostre desig.

Però perquè les festes nocturnes, que es preveuen enguany multitudinàries, transcórreguen de manera segura i sense incidències, les autoritats han dissenyat dispositius de vigilància que controlaran també els accessos a les platges. Vora 1.300 efectius de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Unitat Adscrita i la Policia Local vetlaran per la seguretat la nit de Sant Joan i patrullaran els diferents enclavaments valencians que acolliran celebracions.

On estan permeses les fogueres?

A la ciutat de València, l'Ajuntament posa en marxa un operatiu en què participen 275 policies locals, 55 bombers i voluntaris de protecció civil i més d'un centenar de treballadors dels serveis de neteja. S'encarregaran de retirar les restes que deixen les vora trenta-cinc tones de llenya que repartirà el consistori perquè la ciutadania puga muntar les fogueres. A més, s'implantaran restriccions al trànsit des de les sis de la vesprada als barris més propers a les platges.

Es permetrà encendre foc a les platges del nord —Malva-rosa i les Arenes—, però no en les naturals del sud per estar properes al parc natural de l'Albufera i el potencial risc d'incendi que això comporta. El regidor d'Ecologia Urbana, Sergio Campillo, ha recordat que en aquests entorns, que comprenen les platges des del Saler fins al Perellonet, està "completament prohibit" fer fogueres o disparar focs d'artifici en qualsevol època de l'any. "S'han de mantindre invariables les seues condicions per respecte a la flora i fauna que alberguen aquestes platges tan valuoses de la ciutat", ha afegit.

A Alacant també es podran encendre fogueres en espais habilitats i acotats, però les autoritats locals impediran l'accés amb botelles de vidre o elements metàl·lics. Tampoc es podran entrar begudes alcohòliques per a evitar així que se celebren botellots, ja que estan prohibits. Més d'un centenar d'agents de la Policia Local i voluntaris de Protecció Civil participaran durant tota la nit en un dispositiu fix. Es realitzaran controls d'accessos a les platges, fonamentalment a la del Postiguet i la de Sant Joan.

En el cas d'Elx, persisteix la prohibició de les fogueres a les platges, i tampoc es podrà entrar amb envasos de vidre. El consistori il·licità ha organitzat un dispositiu amb una seixantena d'agents de la Policia Local que començarà a funcionar a les quatre de la vesprada d'aquest dijous a les platges del Carabassí, els Arenals, l'Altet i la Marina.

A Castelló de la Plana també es recupera la nit de Sant Joan amb diverses activitats i un dispositiu amb un centenar d'efectius, entre Policia Local, bombers, Protecció Civil i agents de mobilitat, que controlaran l'accés a la platja del Gurugú. L'Ajuntament de la ciutat recomana no usar pals o altres estructures que continguen claus o metalls per a les fogueres pel perill que comporta el fet que aquests materials es queden a l'arena. També destaquen els actes al Grau. Estan en festes, en honor a Sant Pere, i es prepararan abans de mullar-se els peus a la mar amb un concurs de coques de Sant Joan i una gran nit de sopar de pa i porta. I abans d'encendre la foguera principal hi ha cercavila de dimonis.

Totes les localitats costaneres a les comarques del nord tindran celebracions semblants, també les d'interior. Per exemple, a la Vall d'Uixó festejaran el Sant Joan amb un espectacle de dansa i teatre de carrer, Olea, interpretat per la companyia de Vila-real Visitants i que tindrà lloc dissabte a la nit. Conta una història de dones i de guerres amb una olivera com a símbol de continuïtat de la vida.

Zones acotades per fer fogueres

La majoria dels grans municipis i dels més turístics que permeten fer fogueres aquesta nit ho fan en zones acotades, i en alguns casos en determinades condicions. Ocorre així, per exemple, a Santa Pola (Baix Vinalopó), on l’Ajuntament sols permet aquesta celebració en dos de les seues platges, les de Llevant i Gran Platja. L’Ajuntament d’Alboraia, a l’Horta Nord, també permet fer foc sols en zones acotades de les platges de la Patacona i Port Saplatja. Altres, com Sagunt, Benicàssim, Vinaròs, Benicarló o Peníscola no informen de limitacions als seus perfils de xarxes socials.

Per contra, altres localitats turístiques de la Comunitat Valenciana han tancat les seues platges al bany aquest dijous. Cullera (Ribera Baixa), Dénia (Marina Alta), o Guardamar del Segura (Baix Segura) són algunes.

Sanitat activa el risc alt per calor en 55 municipis

D’altra banda, la Conselleria de Sanitat ha activat aquest dijous i divendres el nivell d’alerta sanitària alt per calor en 55 municipis del Camp de Morvedre, Camp de Túria, la Marina Alta, la Ribera Baixa, la Safor, l’Horta Nord, l’Horta Oest, l’Horta Sud i València.

També et pot interessar

stats