Només el 14,8% dels joves s'ha emancipat, la xifra més baixa des del 2006
Segons el Consell de la Joventut, no només s'independitzen menys, sinó que ho fan en condicions més precàries
Només el 14,8% del jovent entre 16 i 34 anys s’ha emancipat, la xifra més baixa des que es tenen dades, l'any 2006. Malgrat l'augment del salari i la baixada de l'atur, no poden fer front a la pujada del lloguer.
Són les últimes dades de l'Observatori de l'Emancipació del Consell del primer semestre del 2024, segons les quals una persona jove hauria de dedicar tot el salari a pagar el lloguer —si vol viure a soles— i, així i tot, no li arribaria.
El primer semestre del 2024 va tancar amb una davallada de l'emancipació juvenil a Espanya, atés que, en un any, del 16,3% va passar al 14,8%, és a dir, 62.458 joves menys.
Les xifres afecten sobretot les dones joves i les persones entre 25 i 29 anys. Tot i que el salari ha pujat un 4% de mitjana i que l'atur ha baixat lleugerament, parlem de 0,34 punts percentuals.
El salari mitjà se situa en 1.048 euros i el lloguer mitjà és de 1.072, el més car de la història. Per tant, a una persona que cobre este jornal encara li faltarien 24 euros per a assumir el cost de l'habitatge a soles, sense comptar les despeses de subministrament ni el menjar.
De cara a esta situació, el 70,5% de les llars joves estan sobreendeutades perquè dediquen més del 40% dels ingressos a pagar la renda. L’estudi destaca també que quasi tres de cada quatre joves amb treball continuaven vivint amb les famílies en el primer semestre del 2024.
Una joventut empobrida
Tres de cada deu joves a Espanya estan en risc de pobresa o d'exclusió social, segons l’informe. A més, en el mateix període, el 22,8% dels que tenien faena també eren pobres. Per tant, tindre un salari no és excloent d'estar en situació de pobresa, assenyala el document.
Fins i tot llogant una habitació en lloc d'una casa sencera han de dedicar-hi més del 30% del sou enfront de la recomanació d'organismes internacionals de no superar este percentatge.
Més accions “per a trencar la bambolla especulativa”
La presidenta del Consell de la Joventut, Andrea González, ha lamentat que el primer semestre del 2024 arreplegue les pitjors dades d'emancipació juvenil de la història enfront del màxim, que es va produir el 2008, quan un de cada quatre joves —el 26%— vivia fora de la llar familiar.
Per a Sira Rego, ministra de Joventut i Infància, juntament amb les propostes sobre habitatge anunciades pel govern, calen més accions “per a trencar la bambolla especulativa”.
“No volem un país de propietaris rics i inquilins pobres, però privatitzar i liberalitzar el sòl públic, com defensa el PP, són les receptes que ens han portat ací”, ha assegurat en la clausura de l'acte.