Només el 15% del joves s’havia emancipat en acabar 2022

A tot Espanya l'edat d'emancipació s'endarrereix fins als 30 anys

Observatori Emancipacío Joves
Una jove passa per davant d'una immobiliària / David Zorrakino (Europa Press)

Només un 15% dels joves de la Comunitat Valenciana s'havien emancipat a final del 2022. Tot i que en el segon semestre de l’any es va registrar “un dels increments més elevats en l’emancipació de la població jove” les dades no arriben a igualar la mitjana estatal situada en el 15,9%.

Així es desprén de l’últim balanç general de l’Observatori sobre Emancipació que ha publicat aquest divendres el Consell de la Joventut d’Espanya, i que correspon al segon semestre del 2022.

Segons l’informe, la "recuperació de l’autonomia residencial dels joves valencians aniria acompanyada d'una forta creació d’ocupació, especialment en l’Administració Pública i en càrrecs tècnics i professionals de suport”.

També es van reduir de manera notable al nostre territori la subocupació, la sobrequalificació i la temporalitat juvenil. Fins i tot, el risc de pobresa i d'exclusió social de la població jove en actiu es va reduir del 19,3 % al 17,8 % entre 2021 y 2022.

Tot i que l’increment dels preus de compravenda d’habitatge a la Comunitat Valenciana va ser inferior al registrat al conjunt d’Espanya, en el cas del lloguer va ocórrer al contrari. En només un any, la mitjana del preu del lloguer a casa nostra es va disparar un 15,4 %, de manera que un jove valencià necessitaria el 70,4% del salari per a assumir-ne el preu. Una xifra que, en molts casos, impossibilita fer-ho en solitari.

Per comunitats autònomes, Catalunya, Múrcia i les Illes Balears són les tres autonomies on més població jove estava vivint fora de la llar d’origen, amb una taxa del 20,2%, 18,7% i 18,6% respectivament. A la cua es trobarien Aragó, Cantàbria i Castella-la Manxa, amb el 13,8%, 13,7% i 12,3% de joves emancipats en acabar 2022.

L’edat emancipació dels joves espanyols s'endarrereix fins als 30 anys

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’últim balanç de l’Observatori sobre Emancipació revela que els joves espanyols continuen endarrerint l’edat d’emancipació fins als 30 anys, la més alta de les dues últimes dècades. I quan finalment fan el pas, han de destinar més del 80% dels ingressos a pagar el lloguer si volen viure en solitari.

L’informe també mostra un estancament en la taxa d’emancipació juvenil en el 15,9%, el què suposa la meitat que a la Unió Europea (31,9%).

"Més de la meitat dels que s’emancipen són dones i el 32% ho fa en províncies distintes de les seues", ha destacat el sociòleg Joffre López, durant la presentació de l’estudi.

La pujada dels salaris no es correspon amb la dels preus de l’habitatge

Segons l’informe, l’ocupació no era suficient per a poder accedir a un habitatge, ja fora comprat o de lloguer.

Tot i que el salari mitjà d’una persona jove a Espanya va pujar un 4,6 % fins als 13.079 euros nets a l’any (o 1.089 euros nets al mes), el preu del lloguer es va incrementar un 7,55 % (mitjana de preu de 912 euros).

Per tant, per a pagar un lloguer en solitari, un jove treballador hauria de dedicar-hi el 83,7% del sou, al qual caldria sumar 141 euros de mitjana de les despeses de subministraments i serveis propis d’una llar (aigua, llum, gas, etc.), la qual cosa suposaria el 96,6 % del sou, quedant-ne només uns 40 euros per a menjar, roba i oci.

"Una cosa completament inassolible", conclou el Consell de la Joventut, que atribueix aquesta situació a la falta d’acció política i a la gran especulació en el mercat de l’habitatge.  

Els estudis superiors tampoc garantien poder independitzar-se. Només el 22,9% dels joves amb estudis universitaris o d’FP superior haurien pogut eixir de la llar familiar.  

També et pot interessar

stats