Directes
Ara en la televisió
L'ESTUDI
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Només un 4,8% dels edificis construïts després de 2011 són totalment accessibles

Un estudi revela que les principals barreres són l'entrada, l'ascensor, el porter automàtic, la bústia o les places de garatge.

A Espanya, on hi ha 9,8 milions d'edificis destinats a habitatges, 2,5 milions de persones tenen problemes de mobilitat / Pixabay

Només un 4,8% dels edificis construïts a la Comunitat Valenciana després de 2011 són totalment accessibles, a pesar que ja havien de construir-se conforme al que marca la llei sobre accessibilitat i no discriminació de les persones amb discapacitat. Així es desprén de l'estudi L'accessibilitat del nou habitatge a Espanya elaborat per la Fundació Mútua de Propietaris en col·laboració amb la Càtedra Unesco d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

A Espanya, on hi ha 9,8 milions d'edificis destinats a habitatges, 2,5 milions de persones tenen problemes de mobilitat, 608.000 viuen soles en la seua llar i 100.000 no ixen mai de casa. Després de comparar els resultats obtinguts abans i després de 2011, l'informe revela que els habitatges milloren, encara que siga "lleument", en tots els punts del recorregut.

El porter automàtic

En l'entrada a l'edifici l'accessibilitat del porter automàtic dels edificis de la Comunitat Valenciana ha millorat considerablement (d'un 15% a un 38%). No obstant això, en el 31% dels casos no el poden usar persones amb cadires de rodes i en un 48% dels casos no és videoporter, i cal remarcar que un 2% no té porter automàtic.

Els problemes en l'entrada a l'edifici

Quant als elements previs a l'entrada, en els immobles de nova construcció encara continuen existint un 30% d'entrades amb escalons o escales, un 54% no té rampa i només un 8% té elevadors elèctrics. A més, en el cas que existisca rampa, el principal problema és que no té baranes a banda i banda (44%) o que està excessivament inclinada (16%). I, una volta s'accedeix, el 45% de les portes d'entrada a l'edifici no s'aguanta sola ni es tanca lentament i el 35% són pesades.

El pitjor: l'accessibilitat de l'ascensor

Els edificis sense ascensor han passat de ser un 21% per als pisos construïts abans de 2011 a un 3% per als construïts a partir de llavors, però l'accessibilitat continua sent el pitjor de tot el recorregut. Així, les portes es tanquen massa prompte (16%), no hi ha botons en sistema Braille (20%), no s'anuncien els pisos amb àudio (55%).

La meitat de les bústies no són accessibles des de la cadira de rodes

La meitat de les bústies no són accessibles des de la cadira de rodes

En el cas de les bústies, un 46% no són accessibles per a persones en cadira de rodes.

Places estretes al garatge

Al garatge, l'estretor de les places continua sent un inconvenient per a les persones amb mobilitat reduïda en un 53% dels casos. En les zones amb serveis comuns com ara jardins o piscines, cal esmentar que ha experimentat un empitjorament en els habitatges construïts a partir de 2011, arribant a ser universalment accessibles en un 56% dels casos (del 63% registrat en els immobles anteriors a 2011).

Mesures de seguretat i distanciament social

L'estudi ha posat també sobre la taula la necessitat en el cas de pandèmies com la del coronavirus de prendre determinades mesures de seguretat i distanciament social tenint en compte les especials necessitats d'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda.

També et pot interessar