Directes
Ara en la televisió
NO TENIM TRELLAT
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Jamila Hussan (periodista exiliada): "Per favor, no s'obliden de l'Afganistan"

El programa 'A la Ventura' ha parlat amb una periodista afganesa que va poder eixir del país amb les filles, i ara viu acollida a Sueca (Ribera Baixa)

Jamila Hussan, la dona afganesa que viu a Sueca / À Punt Mèdia

A l'agost passat a l'Afganistan, quan els talibans recuperaren el poder després de 20 anys, totes les tropes occidentals eixiren del país i des de Kabul, la capital, s'evacuaren milers de persones enmig d'un gran caos. El programa A la Ventura ha parlat amb Jamila Hussan, una periodista afganesa que el 2021 va poder eixir amb les seues filles. Ara viu a Sueca, a la Ribera Baixa, on la família està refugiada. La periodista està especialitzada en ràdio i mitjans escrits.

Noor Rahman, periodista afgana exiliada a Espanya, que ara viu a Sueca / À Punt Mèdia

En declaracions al programa ha dit que "han eixit de l'Afganistan perquè les dones allí no tenen vida. El matrimoni és obligatori. Les dones no tenen dret a l'educació. Detenen les dones que reivindiquen els drets de les dones. Les dones no tenen drets com a éssers humans. Tot el món ho sap, però ningú no fa res".

Imma Orquín amb Noor Rahman / À Punt Mèdia

Jamila Hussan ha pogut eixir de l'Afganistan gràcies a la iniciativa internacional solidària Women on the Run, un grup solidari que ajuda a portar a Occident persones assetjades pels talibans. Com ha denunciat en el programa A la Ventura Imma Orquín, membre de l'organització, "les ambaixades de qualsevol país europeu estan un poc parades, no sabem si és per falta de personal o què és. No sabem el que està passant".

Imma Orquín ha contat al programa que en Women on the Run treballen amb un grup de dones activistes que resideix dins de Kabul. "Cada dia rebem informació del que fan els talibans. L'última notícia que ha arribat ha sigut una imatge d'una dona que ha rebut una pallissa sols per ser activista".

Imatge rebuda (febrer 2022) d'una pallissa a una dona per reivindicar els drets de les dones

Tot i que a l'octubre de 2021 una cimera extraordinària del G20 es va reunir per a abordar la situació de l'Afganistan, els afganesos des de l'exili relaten que continuen els maltractaments que les dones pateixen allí i que "la comunitat internacional s'ha oblidat del que està passat al seu país". Noor Rahman és un altre afganés que ha pogut eixir i que també resideix a Sueca. Era treballador de l'ambaixada d'Espanya a Kabul. Milers de persones continuen atrapades allí, entre elles un fill de Noor Rahman.

Noor Rahman, refugiat afgà que viu a Sueca / À Punt Mèdia
Ciutadans i ciutadanes afganes que resideixen a Sueca (Ribera Baixa) / À Punt Mèdia
la Ribera Baixa

També et pot interessar