Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

"No és normal fer-te les necessitats després de donar a llum. Parir no hauria de deixar seqüeles"

Gloria Fos va ser víctima d'una mala praxi durant el part que li ha provocat una incontinència irreversible. Ara la Conselleria de Sanitat ha d'indemnitzar-la amb 100.000 euros.

Sanitat haurà d'indemnitzar Gloria per mala praxi mèdica durant el part / À Punt NTC

El que anava a ser un dels dies més feliços i importants en la vida de Gloria Fos es va convertir en un malson que dura ja nou anys i del qual, només ara, amb una sentència de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana a favor seu, sembla que comença a despertar i veure la llum.

Era el 12 d’abril de 2015 i esta veïna de Paiporta entrava al paritori per a donar a llum la primera filla. Va ser un part difícil, d’onze hores, que va acabar de manera instrumentada i li va causar un esquinçament perineal no diagnosticat ni reparat en el moment, en contra del que contemplen els protocols.

Eixa lesió li va provocar un descontrol d’esfínters irreversible, que des d'aleshores li impedeix fer vida normal i l'ha obligada a passar fins a quinze vegades per quiròfan.

A banda de la mala praxi, Gloria també considera que els ginecòlegs que van atendre el seu part no la van tractar amb respecte, i que, per tant, podria haver patit violència obstètrica. "No em tractaren amb el respecte que jo esperava. Foren onze hores de part i els últims cinc minuts vingueren a instrumentar dos ginecòlegs, que no es presentaren, no em digueren què m'anaven a fer, no em demanaren consentiment verbal per a fer-me l'episiotomia. Segons vingueren, se n'anaren. Va ser tot molt fred. Personalment, per a mi va ser violent", manifesta Fos.

Ja en els dies immediatament posteriors al part, va començar a experimentar incontinència fecal i urinària severa i a sospitar que alguna cosa no anava bé.

"Ho consultava amb els especialistes que m’anaven veient, però no em paraven atenció; em deien que es resoldria a soles, que havia tingut un bebé molt gran, que eixes coses eren normals...", recorda.

Al cap de cinc mesos de nàixer la seua filla, Gloria es va quedar novament embarassada i la lesió es va agreujar encara més. Ningú li va advertir en cap moment que, en la seua situació, una nova gestació en un termini tan breu estava totalment contraindicada.

“Parir no hauria de deixar seqüeles”

A partir d’eixe moment, va començar tot un calvari per a ella. Després de fer-li, ara sí, diverses proves, la van informar de la gravetat de la lesió que tenia: esquinçament perineal nivell 3B, que afectava els esfínters anals i la musculatura puborectal.

El protocol de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) marca que cal fer una revisió del canal del part i suturar la lesió en el moment del part, ja que passades 12 hores, hi poden quedar seqüeles irreversibles.

"No és normal fer-te les teues necessitats després de donar a llum. Parir no hauria de deixar seqüeles", denuncia.

Va ser la terminologia dels especialistes que la veien el que va confirmar les seues sospites d’una mala praxi durant el part: "Parlaven entre ells: Però açò com ha pogut passar? En quin hospital ha sigut? Com la van deixar sense cosir, si això és un esquinçament molt greu?", explica.

El segon part hagué de ser per cesària electiva i a més, li practicaren una lligadura de trompes, amb l’objectiu d’impedir futurs embarassos.  

“Ja no puc tindre més fills”, lamenta Fos. “Hem pensat moltes vegades ser família d’acollida de xiquets necessitats. Se’m posen els pèls de punta, clar que m’haguera agradat tindre'n més”.

En estos nous anys, ha passat fins a quinze voltes pel quiròfan —cinc d’elles en només un any— per tal de revertir la incontinència, però ja no es pot fer res més. Es tracta d’una lesió irreversible que li ha provocat una incapacitat laboral del 50% i que li afecta també la vida social i familiar.

Sis de cada deu dones han patit violència obstètrica a Espanya

Confirmades les sospites d’una mala praxi mèdica, Gloria Fos es va informar en profunditat, va llegir tot el protocol de la SEGO relatiu a lesions i esquinçaments en el part i va consultar molta jurisprudència sobre casos similars al seu. Assessorada per l’advocat Jesús Miguel Ballester, finalment va decidir denunciar la Conselleria de Sanitat, ja que va donar a llum a La Fe de València.

Després d'anys de litigi, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana li ha donat la raó i ha condemnat Sanitat a pagar-li 100.000 euros d'indemnització. 

Més enllà de la quantitat econòmica, que diu que no abasta a curar les seqüeles físiques i psicològiques, esta sentència del TSJCV és important perquè contribueix a visibilitzar la violència obstètrica que pateixen sis de cada deu dones a Espanya, segons l'Observatori de Violència Obstetrícia.

"Crec que és important donar-hi visibilitat, contar que estes coses passen. I la quantitat de dones que hi haurà sense sospitar que han sigut víctimes de mala praxi...", afirma Gloria.

A Espanya, la llei de salut sexual i reproductiva ha inclòs recomanacions de millores en la praxi sanitària, però no inclou el concepte de violència obstètrica. A la Comunitat Valenciana, per contra, la llei autonòmica sí que recull eixa violència i, per tant, el dret a denunciar-la.

València l’Horta Sanitat

També et pot interessar