La normativa sobre emmagatzematge pirotècnic podria suposar la desaparició de moltes empreses del sector
És una de les conclusions del Tercer Simpòsium Internacional de Focs Festius, que té lloc a Gandia.
Bàrbara i inútil. Així qualifica el sector la despesa que la normativa sobre emmagatzematge de material pirotècnic obliga a fer a les empreses. Unes inversions que, asseguren, poden acabar amb moltes empreses de la Comunitat Valenciana. Enginyers, químics, empresaris i pirotècnics s'han reunit aquest cap de setmana a Gandia per a parlar del futur de les festes de la pólvora. Ha sigut en el Tercer Simpòsium Internacional de Focs Festius. Un futur que esguita de dalt a baix el mapa fester del nostre territori, de les Fogueres a les Falles, passant per la Magdalena, els correfocs i els Moros i Cristians.
L'últim reglament, que data del 2015, ha portat millores en la fabricació, la prevenció laboral, la seguretat i la destrucció de residus. En canvi, com assenyala Rafael Rodríguez Santos, enginyer tècnic de mines i assessor de Piroval, l'associació de fabricants pirotècnics de la Comunitat Valenciana, la normativa referent a emmagatzematge obliga a fer una inversió elevadíssima, que, a més d'innecessària, durà a tancar moltes pirotècnies valencianes. "Són unes despeses inútils i bàrbares, però, com que estes normes les dictamina el Ministeri d'Indústria, cal complir-les", encara que faran desaparéixer molts negocis.
La legislació en matèria de seguretat ciutadana, que és la referent a l'emmagatzematge dels productes, obliga les fàbriques a reforçar amb formigó armat les zones de custòdia, col·locar portes de gran envergadura i instal·lar càmeres de seguretat, entre altres mesures.
Segons assegura Rodríguez, "per a evitar el robatori de productes pirotècnics, que, de fet, és inexistent segons les estadístiques", el sector es veu abocat a fer unes inversions que en molt casos són inassumibles. Per tant és, assegura, una despesa desastrosa per a les fàbriques alhora que absolutament prescindible.