Nou cas de discriminació lingüística a Benilloba: “Si no em parles en castellà, no t'atendré”
L'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana registra una vulneració lingüística al dia el 2022, amb l'àmbit sanitari com el que més queixes rep
Rebeca Sanjuán va veure vulnerat el dret a expressar-se en valencià dimecres passat quan va tindre una cita telefònica amb el seu metge del centre de salut de Benilloba (Comtat), un municipi on el valencià és la llengua àmpliament predominant.
Quan Rebeca es va dirigir a ell en valencià, el sanitari li va dir que no la podia atendre perquè no l'entenia, encara que per a facilitar-li la comprensió va parlar més lentament i de manera més clara. Així i tot, el metge va insistir que no entenia el que deia i que per a poder atendre-la havia de parlar en castellà.
"Per a facilitar la conversa em vaig traslladar en persona al centre de salut, però allí les formes no foren amables perquè insistia que havia de parlar-li en castellà", explica Rebeca. El metge li va dir també que aquell dia "estava molt intransigent, i que unes altres vegades li havia parlat en castellà", ja que Rebeca, en ocasions anteriors s'havia esforçat a establir una comunicació amb ell per a poder expressar les seues molèsties.
Per això, Rebeca lamenta que l'esforç que ha fet per a mantindre una bona comunicació amb el metge no haja sigut correspost en aquesta ocasió, en què ha decidit fer valdre els seus drets lingüístics. "Li vaig dir que si no entenia valencià podia fer un curs com fa tothom que no coneix la llengua, però em va respondre que ell no anava a fer cap curs de res".
D'aquesta manera, Rebeca ha lamentat el tracte que ha rebut i "el poc esforç" per part del facultatiu per a intentar entendre-la.
Finalment, ha hagut de sol·licitar un canvi de metge. En tractar-se d'un poble menut l'han hagut de derivar a una altra localitat a tres quilòmetres, "tinc facilitat perquè per sort tinc vehicle propi, però si no tinguera mitjans hauria de quedar-me ací amb el mateix problema". A més, ha presentat una queixa davant l'Oficina de Drets Lingüístics perquè considera que "el deure de les persones que treballen per a l'administració pública és tindre un nivell adequat per a entendre els seus pacients quan parlen en valencià".
El sanitari, l'àmbit amb un nombre més elevat de vulneracions
Amb aquest nou cas continua l'increment de les vulneracions lingüístiques durant el 2022 al País Valencià, on s'està registrant una xifra rècord aproximada d'una denúncia cada 24 hores, segons denuncia Escola Valenciana.
Enfront de l'augment constant de discriminacions lingüístiques, l'entitat considera necessària "de manera urgent", l'aprovació d'una llei d'igualtat lingüística a les Corts.
Per àmbits, Escola Valenciana destaca que la sanitat concentra el nombre més gran de vulneracions lingüístiques, a càrrec de personal sanitari o administratiu, o també aspectes relacionats amb informació sobre la covid que no aporten aquesta informació en valencià.
L'administració local i supramunicipal també acumula un alt nombre de queixes, especialment a convocatòries de borses de treball, que només es publiquen en castellà o que no incorporen el valencià com a requisit d'accés.
Pel que fa a la distribució geogràfica, les comarques del sud i Alacant ciutat concentren la quantitat més alta de queixes rebudes.