El Nou d’Octubre recupera el tedèum després de huit anys

Aquesta serà la primera celebració del Dia de la Comunitat Valenciana amb un govern de la Generalitat de PP i Vox

Imatge d'arxiu de l'última vegada que va entrar la Reial Senyera en la Catedral de València
Imatge d'arxiu de l'última vegada que va entrar la Reial Senyera en la catedral de València / À Punt NTC

Dilluns 9 d'octubre, celebració del dia de la Comunitat Valenciana, la jornada començarà amb les distincions Nou d'Octubre de la Generalitat. L'acte de lliurament tindrà lloc a partir de les 10:00 hores al Palau de la Generalitat i es retransmetrà en directe per À Punt. Les futbolistes valencianes de la selecció espanyola, que ha guanyat el Mundial, rebran enguany l’Alta Distinció de la Generalitat. A Ivana Andrés, jugadora del Reial Madrid nascuda a Aielo de Malferit, i Enith Salón, portera del València CF nascuda a Montcada, se'ls distingirà la Gran Creu de l’Orde de Jaume I dilluns perquè “el seu esforç i entrega ha fet possible que l’esport assolisca les majors cotes d’èxit internacional”, segons va anunciar aquest divendres la portaveu del Consell Ruth Merino.

A les 11:30 hores, la celebració continuarà amb la recepció a l'Ajuntament de València de les autoritats i persones convidades a la celebració, prèvia a l'eixida de la Reial Senyera als carrers. A les 12:00 hores, la insigne ensenya baixarà de l'edifici consistorial pel balcó per a presidir la Processó Cívica.

Aquesta marxa "solemne i cerimoniosa", que transcorrerà pel centre de la ciutat fins a l'estàtua del rei Jaume I, començarà una vegada haja conclòs la interpretació que la Banda Municipal farà de l'Himne de la Comunitat Valenciana i estarà encapçalada per l'Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa.

L'alcaldessa, María José Catalá, serà enguany la portadora de la Reial Senyera. La primera edil anirà acompanyada dels timbalers de la ciutat i recorrerà el carrer de les Barques, el de Poeta Querol i el de la Pau, des del qual accedirà a la plaça de la Reina. En aquest punt, i després de huit anys sense fer-ho, la històrica bandera farà la seua entrada a la catedral, per la porta dels Ferros, per a la celebració del tedèum.

Després de presidir aquesta cerimònia religiosa, tal com va aprovar l'actual equip de govern en la seua primera Junta de Govern Local, la Senyera eixirà per la porta romànica de la plaça de l'Arquebisbat per a accedir, de nou, a la plaça de la Reina. Seguidament, tornarà al carrer de la Pau per a arribar a la plaça Alfons el Magnànim, on es farà una ofrena floral davant de l'estàtua del rei Jaume I. Després, la Processó Cívica discorrerà de nou pels carrers Pintor Sorolla i de les Barques fins a la plaça de l'Ajuntament.

Quan la Reial Senyera ja haja tornat al consistori, la Pirotècnia Martí dispararà una mascletà que es conclourà la processó. A les 17:00 hores començarà la XIX Entrada de moros i cristians Ciutat de València. La desfilada recorrerà els carrers de la Pau, Poeta Querol i de les Barques, fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament i al carrer Marqués de Sotelo. Prèviament, a les 16:30 hores, es farà la baixada de glòria, amb la participació d'un representant de cadascuna de les esquadres, que desfilaran en sentit invers al recorregut.

De vesprada, dues manifestacions recorreran els carrers de València

Dues manifestacions cíviques recorreran el Nou d'Octubre els carrers del centre de València: una convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l'altra, per la Coordinadora Obrera Sindical. Les marxes eixiran alhora, però conclouran en dos punts diferents de la ciutat, segons ha informat la delegació del govern espanyol.

La tradicional manifestació d'Acció Cultural partirà a les 18:00 hores de la plaça de Sant Agustí sota el lema "Per un País Valencià antifeixista" i recorrerà els carrers de Xàtiva i Colom fins a la plaça Amèrica. La de la Coordinadora Obrera Sindical, que arrancarà a la mateixa hora i també des de Sant Agustí, acabarà al Parterre.

Les manifestacions coincideixen amb l'inici del juí per les agressions feixistes del Nou d'Octubre del 2017, en què hi ha 28 processats amb vincles amb la ultradreta, i que estan acusats de rebentar la marxa d'Acció Cultural i atacar alguns participants i diversos informadors.

També et pot interessar

stats