Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Nou de cada deu infermeres valencianes pateixen comentaris i actituds sexistes

Una enquesta realitzada pel sindicat Satse amb motiu del 8M revela que el 89% del sector denuncia la pervivència d'estereotips de gènere en la professió

Una infermera, en una imatge d'arxiu / Twitter: @SATSE_CV

Nou de cada deu infermeres de la Comunitat Valenciana es consideren víctimes dels estereotips sexistes i retrògrads vinculats amb la professió que encara hi perviuen, sobretot referits a les dones. Són les conclusions d'una enquesta elaborada pel Sindicat d'Infermeria Satse amb motiu de la pròxima celebració del Dia Internacional de les Dones aquest 8 de març. L'estudi revela que el 89% del personal d'infermeria denuncia que ha sigut objecte de comentaris, actituds i comportaments ofensius i denigrants derivats d'aquests clixés de gènere que els perjudiquen tant personalment com professionalment.

"El fet que les infermeres i infermers continuen denunciant aquesta inacceptable realitat denota que el pas dels anys no ha comportat una millora de la situació. Això demostra que estem fallant com a societat a l'hora de reconéixer i tractar com deuríem tot un col·lectiu professional per l'únic fet d'estar format de manera majoritària per dones", assenyalen responsables de l'organització sindical.

L'enquesta, duta a terme entre el 13 i el 23 de febrer, pregunta per l'estereotip o imatge irreal més present en el cas del personal d'infermeria. I el 84,2% de la mostra coincideix a destacar-ne un: la creença que es tracta d'una professió dependent d'un altre col·lectiu sanitari. El segon clixé que més detecten en el col·lectiu és que la infermeria és una professió "vocacional i sense cos de coneixements propi" (49,3%), seguit del fet que és una professió sexualitzada (44,2%); exclusivament femenina (36,7%) i que no cal tindre una formació universitària de grau (24%).

El sondeig de Satse s'emmarca en la campanya permanent "Trenca amb els estereotips" amb què el sindicat vol denunciar una realitat que considera inacceptable. Altres de les dades cridaneres que ofereix assenyalen que el 58,6% de les infermeres i el 54% dels infermers valencians han patit en primera persona o coneixen a alguna companya o company que ha sigut víctima de comentaris o comportaments ofensius i denigrants basats en la imatge estereotipada i sexista de la professió.

L'enquesta recull també més de 2.000 comentaris personals de professionals del sector que constaten que encara persisteix "una important falta de respecte i, a vegades, fins de menyspreu, perquè menysvalora la professió en si i les infermeres per raó de gènere". Per exemple, moltes entrevistades es queixen del fet que, a l'home, en molts casos de manera sistemàtica, se li assigna socialment un estatus o categoria superior, amb expressions com ara "tu no saps, que vinga un home que sí que sap". Així mateix, denuncien que han sentit comentaris "sexualitzats"; per exemple continua estant generalitzat l'ús de termes com "xiqueta", "bonica" o, fins i tot, d'altres molt més feridors, denigrants i ofensius que afecten la intimitat.

D'altra banda, la pràctica totalitat dels professionals entrevistats (92%) considera que no tenen el reconeixement i la visibilitat social que els correspon per la responsabilitat, qualificació i competència professional que desenvolupen.

En vista de de totes aquestes dades, Satse lamenta que malgrat "presumir de formar part d'una societat moderna, tolerant i conscienciada amb la lluita contra la discriminació", la infermeria com a professió i les infermeres com a professionals i com a dones "continuen sent enquadrades en estereotips arcaics, sexualitzats i denigrants que els impedeixen avançar, fet que no els beneficia com a professionals ni tampoc la societat en general".

Sanitat Dia Internacional de les Dones

També et pot interessar