Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Vora nou de cada deu joves reconeixen situacions de violència de gènere en el seu entorn

Un estudi, basat en una enquesta feta a 1.500 xics i xiques d'entre 15 i 29 anys, també conclou que augmenta el negacionisme

Imatge d'arxiu d'una manifestació del 8M a València / Europa Press

Vora nou de cada deu joves reconeixen alguna situació de violència de gènere en el seu entorn, segons l'avanç dels resultats sobre percepcions i vivències de la violència de gènere del Baròmetre Joventut i Gènere 2023, fet pel Centre Reina Sofía de FAD Juventud. El document, basat en una enquesta feta a 1.500 joves entre 15 i 29 anys, precisa que un 87% diu haver vist o sentit alguna situació de violència de control, violència física, violència psicològica o violència sexual.

La violència de control engloba els principals tipus de violència reconeguda de xics contra xiques, amb l'acció de revisar el mòbil de la xica com la pràctica més evident, segons admeten un 45% de joves. L'informe també reflecteix que els atacs verbals i la violència psicològica són reconeguts sovint. Així, "insultar i humiliar", "fer sentir por" i "dir que no val res" són accions presenciades o conegudes per un 32,6%, un 29,2% i un 28,7% de les persones enquestades, respectivament.

Els exemples de violència sexual, com la insistència per a mantindre relacions sexuals quan l'altra persona no vol, reconegudes pel 27% de joves —37% de les dones i 17% dels homes— o els casos en els quals es difonen sense permís missatges, insults o imatges, reconegudes pel 22% —27% de dones i 17% d'homes— completen la bateria de tipus d'accions que perceben els joves com a violència quotidiana en el cercle més acostat.

Augmenta el negacionisme entre la joventut

D'altra banda, l'informe assenyala que un 23,1% de xics entre 15 i 29 anys estan d'acord a l'hora d'indicar que "la violència de gènere no existeix, és un invent ideològic". Aquest percentatge ha crescut respecte a 2019, quan aquesta afirmació era secundada per un 12% dels xics. També ha crescut el negacionisme en el cas de les xiques, amb un 13,2% d'elles en aquesta posició, mentre que el 2019 eren el 5,7%.

Els percentatges de joves que s'alineen amb altres postures derrotistes, minimitzadores o banalitzadores de la violència de gènere també s'han incrementat, amb afirmacions com "encara que està malament, sempre ha existit", "és una cosa habitual en el si d'una parella" o "si és de poca intensitat, no és un problema". Una percepció que ha augmentat tant en xics com en xiques, però que presenta una major pujada en el cas d'elles.

Les causes del problema

L'informe també desgrana la visió dels joves sobre les causes de la violència, destacant-hi la falta d'educació, d'acord amb un 36,9% de xiques i un 35,4% de xics, bé que aquesta opció ha perdut suports enfront d'altres com la desigualtat i les estructures de gènere d'un sistema patriarcal. Un 36% de xiques i un 22,1% de xics trien la desigualtat, mentre el 34,7% d'elles i el 16,7% d'ells considera que la violència masclista deriva d'una educació determinada "per un sistema patriarcal".

En totes dues causes es reflecteix un augment que "denota un coneixement més elevat de les arrels estructurals del problema", segons ha destacat FAD Juventud en un comunicat. També ha aprofitat per anunciar la posada en marxa d'una campanya dirigida a joves amb el lema 'Et toca a tu' i l'objectiu de conscienciar que la violència de gènere és real.

En el marc del 25 de novembre ha llançat la campanya de sensibilització social d'alt impacte "Siguem més homes. Siguem més, homes", amb la qual convida la joventut a sumar-se a un moviment de promoció de la masculinitat igualitària. S'espera que aquesta campanya arribe a més d'un milió de joves fins a gener de 2024.

25N Violència masclista

També et pot interessar