Nou incident en el transport escolar: un alumne amb discapacitat de Paiporta i sa mare, ferits en fallar la rampa del bus
El col·legi de Torrent on va a classe ja havia advertit del mal funcionament de la plataforma i la policia va redactar un atestat, però assegura que el vehicle va continuar circulant
Un alumne en cadira de rodes del centre d'educació especial L'Encarnació de Torrent i sa mare han resultat ferits després que fallara la rampa de l’autobús escolar que transportava el menor. La dona va ser traslladada a l’hospital. Es dona la circumstància que l’autobús que no va funcionar correctament és de l’empresa que cobreix la línia 4 Torrent-Paiporta-València i que opera, mitjançant la unió temporal d’empreses (UTE) València V5, diverses rutes de transport escolar de la província de València que han presentat problemes des de l'inici de curs. Tot i la caiguda, Educació apunta que mare i fill estan bé.
La plataforma no es va desplegar correctament en arribar el vehicle a la parada del carrer del Mestre Palau de Paiporta, on havia de baixar l’alumne, i sa mare, en veure que el menor es precipitava, va intentar detindre la cadira, un fet que va acabar lesionant els dos, com ha denunciat la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de la Província (Fampa-València).
El president de Fampa-València, Rubén Pacheco, ha lamentat que les associacions fa "setmanes advertint que el funcionament d'aquest servei no és el correcte i caldria prendre-hi mesures contundents".
Fins a aquest incident amb l’alumne de Paiporta, "no hi havia hagut cap mal físic als xiquetes i xiquetes -sí psicològic-, però ja tenim un accident en les línies de Monbus". La Conselleria d'Educació, per la seua banda, ha posat a la disposició de la família de l’alumne, a la qual ha oferit assessorament legal “en el cas que estime oportú reclamar algun tipus de danys a l'empresa”, així com “suport emocional i acompanyament” a través de psicòlegs especialitzats.
"A què està esperant l'administració pública per a actuar d'una manera efectiva i eficient?", s'ha preguntat el portaveu de les associacions de pares, que ha considerat "absolutament denigrant” que passen situacions com la viscuda per aquesta mare i fill mentre des de l'administració l'única resposta que es rep “són paraules burocràtiques que no estan solucionant res". "És una absoluta vergonya. Què més hi ha de passar?", ha insistit.
Des de l'AMPA del centre, per la seua banda, recalquen sobre l'incident que a l'anada del trajecte ja s'havia advertit de l'estat deficient de la rampa i se'n va avisar la Policia Local, que va fer un atestat. No obstant això, després d'acudir un representant de l'empresa, el vehicle continua circulant.
En aquest sentit, Javier Parrilla, de l'Ampa del CEE L'Encarnació, ha afirmat que l'accident "es veia vindre", ja que "cada dia continua havent-hi incidències". Per això, ha instat la Conselleria d'Educació a reclamar “un bon servei”. “Ens estan tractant com si els nostres fills no tingueren cap valor”, ha censurat el representant de l'AMPA.
Fonts de la Conselleria d'Educació han recordat que continua tramitant-se l'expedient de penalitats a l'empresa pels incidents registrats des de l'inici de curs i una vegada es resolga, s’hi adoptaran les decisions oportunes. Pel que fa a l’incident d’aquest dilluns a Paiporta, s’ha sol·licitat també a l'empresa d'autobusos un informe sobre el que va passar.
Una reguera d’incidents
Aquest mateix dimarts, segons detalla Fampa, un autobús d'aquest mateix centre s’ha avariat a la redona del tanatori de Torrent i ha obligat els alumnes a esperar dins del vehicle fins que n'ha arribat un altre.
Així mateix, en un altre bus la rampa no funciona, només ha sigut possible pujar una cadira amb rodes i "ha fet la ruta amb la roda punxada", denúncia la Fampa, que afig que l'autobús 5 ha aparegut sense cadires adaptades i que unes altres rutes continuen patint retards.
D'altra banda, una alumna en cadira de rodes del CEE Ruiz Jiménez de València s'ha quedat, per segon dia consecutiu, sense pujar a l'autobús, perquè no estava adaptat, i ha hagut d'esperar una hora fins a l'arribada d'un altre vehicle.
En el cas de la ruta de Picassent, dilluns es van reunir representants de la comunitat educativa de l'IES L'Om, CEIP Mare de Déu de la Vallivana i Sant Ignasi de Loiola per a protestar pel mal funcionament del transport escolar. A més, en el col·legi Forn d'Alcedo, un bus massa gran no va poder fer totes les parades perquè no va poder maniobrar i, fins i tot, es van trencar alguns vidres després de xocar amb un edifici.
Finalment, Fampa assenyala que aquest dimarts s'ha registrat, a més, dues noves denúncies als conductors per incidències amb la documentació.